Скрита епидемия от години. Така премиерът акад. Николай Денков определи

...
Скрита епидемия от години. Така премиерът акад. Николай Денков определи
Коментари Харесай

Правителството обяви тотална война на насилието

" Скрита зараза от години ". Така министър председателят акад. Николай Денков дефинира казуса с домашното принуждение и разгласи над 15 ограничения против експанзията на изключителна конференция в Министерския съвет след среща с представители на 4министерства - на вътрешните работи, правораздаването, труда и обществената политика и на образованието и науката.

" През последните дни и седмици в медиите се появиха информации за доста тежки случаи на принуждение. Това е било скрита зараза през последните години. Окуражени от поддръжката, която получиха от институциите някои от жертвите, доста хора се осмелиха да опишат за техните проблеми ", разяснява Денков.

Той изясни, че на срещата е изработен обзор на цялата налична информация, въз основа на която са дефинираните ограничения, ориентирани както към предварителната защита против насилието, по този начин и към подкрепяне на жертвите от него. Премиерът даде за образец обсъжданата опция да се уточняват текстовете в законодателството, свързани с ранните бракове измежду малолетните деца, което, по думите му, също е тип принуждение. Денков акцентира, че всички набелязани ограничения, които са на равнище Министерски съвет и обособени министерства, ще бъдат придвижени неотложно - в границите на месец.

Мерките са ориентирани както против експанзията в учебните заведения, детските градини и яслите, по този начин и към възрастни, жертва на принуждение, които ще бъдат подпомагани с психическа, обществена и юридическа помощ.Стартира национална стратегия за поддръжка на личностно развиване в учебните заведения като задачата е тя да бъде въведена и в детски градини. Ще бъдат финансирани действия, свързани с присъединяване на родителите в просветителния развой, изясни министърът на образованието Галин Цоков.

В Министерството на образованието и науката възнамеряват да бъдат построени екипи за медиация на спорове, в които ще се включат педагогичен експерти, психолози и адвокати. Те ще търсят дружно решение в конфликтни обстановки. Ведомството възнамерява да се вкарат ментори за справяне с експанзията. Първоначално те ще бъдат въведени в над 30 учебни заведения като задачата е да могат да работят на територията на области с по-голяма концтрация на прояив на експанзия като ги съветват.

" Особено значими са психолозите. Ще търсим благоприятни условия през идната година да се усилят психолозите за образователни заведения, в които има нараснала експанзия. Трябва да осигурим опция за психическа помощ за всяко дете и възпитаник. Безплатна такава услуга ще може да употребява всяко дете ", изясни министърът. По думите му, доброволчеството ще се предизвиква с награди и ще се цели присъединяване на учениците във вземането на избрани решения като да вземем за пример възпитаници да поддържат възпитаници в избрани обстановки на проявена експанзия.

Минимум по една профилирана услуга (медицинска, психическа и терапевтична), би трябвало да бъде предоставена на жертви на принуждение във всяка област в страната, разгласи зам.-министърът на труда и обществената политика Мая Василева. Предстои да бъде направена национална карта за тези профилирани услуги в страната и да се създаде Национална стратегия за предварителна защита на насилието. По думите на Василева, сега също има такива услуги, само че те не са задоволителни и не са отмерено разпределени по този начин, че да покрият всички потребности.

" Предлагаме да се основат 6 експертни екипа, които да работят в съгласуваност с другите ведомства, които да са висококвалифицирани. Особено значимо е да се увеличи информираността на обществото. Жертвите на принуждение би трябвало да имат ясна, точна информация къде да получат помощ. Трябва да се форсира използването на ограниченията в последните промени Закона за домашното принуждение. Смятаме, че е належащо да бъде основан координационен механизъм, с ясни отговорности и задължения на институциите ", разяснява още ам.-министърът на труда и обществената политика Мая Василева.

Зам.-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова уточни, че от 13 години полицията работи интензивно по случаите на домашно принуждение. Тя напомни, че е основан бранш " Домашно принуждение " в Главна дирекция " Национална полиция ", който реализира методическо управление сред всички координатори по линия на домашното принуждение в страната.

По думите й, упоритостта е в Министерство на вътрешните работи да бъдат назначени и районни координатори, освен регионални. Дундакова акцентира, че полицейските чиновници и досега предизвикват всички жертви на домашно принуждение да рапортуват на способените органи, с цел да има и правни последствия.

" Трябва да работим за издигането на правосъзнанието, културата и просветителната подготовка по повод предварителната защита и битката с домашното принуждение ", разяснява от своя страна зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев.

" Новите текстове на закона плануват основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, чийто ръководител ще бъде заместник-министър ръководител, а негов заместител - министърът на правораздаването ", сподели Дечев. Той добави, че със същите промени е планувано и основаване на Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, в която ще се събират данни за всички случаи, кои са жертвите, в какво се показва насилието, както и какви ограничения са взети.

Предвидени са още стратегии за предварителна защита и разнообразни услуги за потърпевшите. Заложено е и наложително образование в Министерство на вътрешните работи и в Националния институт на правораздаването на служители на реда и магистрати, които работят с жертви на домашно принуждение. Дечев напомни още, че на 16 март т.г. по самодейност на Националното бюра за правна помощ е подписан Меморандум сред Министерството на правораздаването, НБПП, Министерство на вътрешните работи и адвокатски препоръки за съдействие и партньорство за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение. " До този миг към съглашението са се присъединили общо 18 адвокатски съвета от страната. Призоваваме към него да се причислят и останалите ", съобщи той.

" Националното бюро за правна помощ има и Национален телефон за безвъзмездна правна помощ - 070018250. Той работи от 9 ч. до 17 ч. и може да се употребява от всеки потърпевш от домашно принуждение, като ние ще се постараем да разтеглим този часови диапазон ", сподели Дечев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР