Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава

...
Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава
Коментари Харесай

Доц. Янчева посочи каква е скоростта на заразяване с новия щам

Скоростта на заразяване с новия вариант на ковид се усилва със 70%. Репродуктивното число се усилва с 0,4. Един човек може да болести други седем, сочат разбори на лабораторните резултати.

Това изясни в „ Тази заран “ доцент Нина Янчева, началник на Катедрата по инфекциозни заболявания в Медицинския университет в София.

"Този вариант е прочут от месец септември. Това, което е алармирало учените, е, че от 41-ва до 50-а седмица на тази година броят на заболелите доста се усилва. Когато проучват вирусите, които се изолират, откриват, че този вариант е повече от 50% “, посочи доцент Нина Янчева.

По думите й се знае, че като цяло коронвирусите мутират, само че се счита, че това се случва постепенно.

„ В случая разновидността е бърза и по тази причина сигнализират и учените. Не е потвърдено, че тези разновидности трансформират хода на пандемията и тежестта на болестта “, означи тя.

„ По-различното в тази ситуация е скоростта на заразяване. Ясно е, че заболелите са младежи над 60-годишна възраст. Тежестта на болестта не е по-голяма и няма по-висока смъртност “, изясни още доцент Нина Янчева.

"След като се забави реакцията на институциите след първите случаи на новия вирус в Китай, в този момент ограниченията са доста по-бързи и по-агресивни, с цел да се ограничи някаква хипотетична заплаха, само че тя не е ясна за момента ", разяснява тя.

Според доцент Янчева евентуално новият вариант е достигнал и до други страни в Европа – има данни за Нидерландия, Дания и Австралия.

„ За момента няма данни, че новият вариант обезсмисля имунизацията, тъй като имунизацията, сходно на естественото заболяване, води до образуването на обезвреждащи антитела и на клетъчен имунитет. Мутациите водят до смяна на прикрепване на вируса към клетките, само че това не би довело до цялостно блокиране на резултата от имунизацията “, изясни доцент Нина Янчева.

„ В нашата страна антиваксърските течения са много необятно застъпени. Не знам каква част от популацията се убеди, че тази болест може да протече тежко и имунизацията е единственото средство, което би могло да ограничи и да управлява пандемията “, сподели доцент Нина Янчева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР