Скорошно проучване показа, че отличителната черно-бяла окраска на гигантските панди

...
Скорошно проучване показа, че отличителната черно-бяла окраска на гигантските панди
Коментари Харесай

Знаете ли защо пандите са черно-бели? Причината ще ви изненада

Скорошно изследване сподели, че отличителната черно-бяла багра на гигантските панди обезпечава ефикасен камуфлаж в естествената им среда. Статията е оповестена в списание „ Scientific Reports “.

Въпреки че множеството бозайници са кафяво-сиви на цвят, има и такива, които имат контрастни черно-бели цветове - зебри, скунксове, косатки и панди. Изследователи от Англия, Финландия и Китай са употребявали усъвършенствани техники за разбор на изображения, с цел да покажат, че гигантските панди много дейно се маскират чрез цветовете си - черно-белите петна разрешават на животните да се сливат с пейзажа и да объркват визията на хищниците за действителния им размер.
 Тази жена не забелязала, че е бременна. Начинът, по който е родила шокира целия свят Тази жена не забелязала, че е бременна. Начинът, по който е родила шокира целия свят
Американката не забелязала личната си бременност, ненадейно родила, без да смъкна дънките си и без да разбере какво се случва. Тя р...

Авторите са анализирали фотоси на великански панди, направени в естествената им среда, и са открили, че черните петна по козината се сливат с тъмните сенки и стволовете на дърветата, белите петна подхождат на блестящо оцветени листа или сняг, а бледокафявите тонове обезпечават равномерен преход сред доста тъмни и доста светли детайли.

Учените са удостоверили пробно, че резултатът на маскировката на пандата работи освен върху човешките образни модели, само че има сходен резултат и върху котките и кучетата - двете съществени фамилии хищници, които ловуват панди.

" Рядката снимка ни разреши за първи път да изследваме гигантската панда в естествената ѝ среда ", споделя доктор Оси Нокелайнен от катедрата по биология и науки за околната среда в университета в Ювяскюла, Финландия, в прессъобщение на Бристолския университет. „ С помощта на най-съвременния разбор, употребявайки приложни техники за моделиране на зрението, ние третирахме тези изображения по този начин, като че ли пандите са били видени от техните заместители - хищници. Резултатите изцяло опровергават мита, че гигантските панди са забележими в естествената им среда. "

Изследователите считат, че контрастните петна са детайл от така наречен деструктивно оцветяване, при което ясните граници на цвета на козината нарушават очертанията на животното и хищникът не може да дефинира отдалеко какво тъкмо прави.
 Това ВИДЕО, на което слоница стъпква крокодил и избавя дребното си, стана шлагер Това ВИДЕО, на което слоница стъпква крокодил и избавя дребното си, стана шлагер
Разярена слоница в Замбия стъпка крокодил, който се беше прокраднал прекомерно покрай дребното ѝ. Видео от борбата е оповестена на стр...

" Когато китайските ни сътрудници ни изпратиха фотоси от дивата природа, не видях на тях гигантска панда ", споделя ръководителят на проучването професор Тим Каро от Бристолското учебно заведение по биологични науки. " Ако ние, с нашето напреднало зрение на примати, не ги виждаме, това значи, че и евентуалните хищници, които имат по-лошо зрение, също не гои виждат. Осъзнахме това незабавно, само че трябваше да го потвърдим обективно. "

Що се отнася до маскировката, доста зависи от фона, означават създателите на изследването. За да преценяват дали оцветяването на пандите се слива с естествения декор, те употребяват така наречен техника за цветово картографиране. Сравнителният разбор демонстрира, че пандите в естествена среда са също толкоз маскирани, колкото и другите животни.

" Смятаме, че огромните панди са доста забележими животни, тъй като в зоологическата градина ги гледаме от близко на декор, който постоянно не отразява естествената им среда. Що се отнася до същинските хищници, гигантската панда в действителност е сносно маскирана ", споделя другият създател на проучването Никълъс Скот-Самуел от Бристолското учебно заведение по психически науки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР