Скорошно проучване най-накрая разкри основната тайна за борба с дезинформацията...

...
Скорошно проучване най-накрая разкри основната тайна за борба с дезинформацията...
Коментари Харесай

Почивката от социалните мрежи намалява вярата във фалшивите новини

Скорошно изследване най-сетне разкри главната загадка за битка с дезинформацията...

Емил Василев 16:55 | 20.05.2024 7 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 11:25 | 18.05.2024

В Съединени американски щати преди малко в най-неочаквано място бе открит голям и необработен източник на литий

IT НовиниДаниел Десподов - 10:50 | 17.05.2024

Разгадаха огромната тайнственост по какъв начин античните египтяни са построили пирамидите

АвтомобилиИван Давидов - 0:03 | 18.05.2024

6 аргументи за какво Honda CR-V от 2006-а е най-надеждната кола, която можеш да си купиш с пари

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Неотдавнашно широкомащабно изследване, оповестено в американското списание ) откри, че 6-седмична отмора от обществените мрежи доста понижава вероятността да повярваме на онлайн дезинформация.

Проучването е най-мащабният опит за отвод от обществените мрежи. В него участваха повече от 35 000 консуматори на Фейсбук и Instagram, които се съгласиха да се „ изключат “ от обществените мрежи по време на президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година. Учените си сътрудничиха с откриватели от Meta, компанията майка на Фейсбук, която даде достъп до данните и логаритмите на платформата.

Изследването сподели, че участниците, които са се „ изключили “ от Фейсбук, са били по-малко склонни да имат вяра на онлайн дезинформация откакто са се логнали още веднъж 6 седмици по-късно, макар понижената им политическа интензивност в обществената мрежа.

Проучването разкрива четири съществени извода:

Първо: „ изключването “ понижило политическото присъединяване, основно в онлайн пространството. Второ: „ изключването “ е понижило осведомеността за новините и може би е понижило вярата в дезинформацията, популяризирана онлайн. Трето: „ изключването “ от Фейсбук може да е понижило броя на гласовете, подадени за Доналд Тръмп, който в последна сметка загуби от Джо Байдън. „ Изключването “ е понижило известността на Тръмп, понижило е изборната интензивност измежду републиканците и е нараснало изборната интензивност измежду демократите “, се показва в отчета. Четвърто: резултатът от „ изключването “ от Фейсбук и Instagram върху поляризацията на мненията, възприемането на легитимността на изборите, известността на претендентите и изборната интензивност е най-малък.

„ Открихме съвсем нулеви резултати от достъпа до Фейсбук и Instagram върху усещанията за легитимността на изборния развой, в това число усещанията за измами. “

се споделя в изследването

Поддръжниците на Тръмп не престават да популяризират погрешни изказвания за хипотетични измами на изборите през 2020 година. Конспиративните теории за машините за гласоподаване още веднъж набират мощ. Междувременно Тръмп съвсем несъмнено ще бъде претендентът на републиканците на идните избори в Съединени американски щати, макар многочислените кавги и опити за изместване на кандидатурата му.

Заключението на изследването разкрива значим проблем на нашето време – разпространяването на подправени вести и дезинформация в интернет, изключително в обществените мрежи.

Въпреки някои ограничавания, резултатите демонстрират, че краткотрайното отбягване на потреблението на обществените мрежи в действителност може да понижи податливостта на хората към подправена информация.

Това демонстрира нуждата да се мисли сериозно за наличието в мрежата и да се вършат периодически почивки от безкрайния поток от информация. Това е единственият метод да се резервира здравият разсъдък и обективността в днешния свят, в който фалшификатите и тайните теории се популяризират със скоростта на вирус.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР