Скорошен доклад на Световната здравна организация /СЗО/ Европа изтъкна тревожното

...
Скорошен доклад на Световната здравна организация /СЗО/ Европа изтъкна тревожното
Коментари Харесай

СЗО: България е сред държавите с най-голям кибертормоз над деца

Скорошен отчет на Световната здравна организация /СЗО/ Европа посочи тревожното нарастване на кибертормоза измежду децата на възраст 11 до 15 години – от 13% преди четири години до 16% през 2022 година С най-високи проценти са в България, Литва, Молдова и Полша и най-ниски в Испания , казусът се преглежда като сериозен предизвикателство за обществото.

Пандемията от COVID-19 в допълнение ускори виртуалните форми на тормоз измежду младите, като в същото време изложи на риск техното психическо богатство. Важно е да се означи, че нарастването на онлайн наличието – до 6 часа на ден, акцентира смисъла на интернет средата за живота на подрастващите.

Докладът акцентира, че макар общоприетото разбиране, социално-икономическият статус не играе огромна роля за предразположеността към кибертормоз, като се изключи обособени случаи като Канада. Това акцентира, че казусът е повсеместен и не се лимитира до избрани обществени или стопански групи.

Алармиращо е и наблюдението, че 1 от 8 юноши признава, че е упражнявал кибертормоз над други, което алармира за възходящата потребност от ефикасни стратегии за предварителна защита и намеса .

За справяне с тази наклонност, специалистите приканват за интегриран метод, включващ обучение на родители, учители и деца по отношение на заплахите и последствията от кибертормоза. Също по този начин се постанова създаването на софтуерни решения за пречистване и наблюдаване на онлайн наличието, както и поощряване на позитивното държание в интернет.

Въпреки провокациите, груповите старания на учебни заведения, общности и фамилии могат да образуват мощна защитна мрежа за подрастващите. С дейните дейности и ангажираност на всички страни, обществото може дейно да се опълчи на кибертормоза, осигурявайки безвредна среда за развиване и образование на младежите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР