Скоро цунамитата може да се окажат един от основните проблеми

...
Скоро цунамитата може да се окажат един от основните проблеми
Коментари Харесай

Предупредиха за цунами на по-малко от 300 км от България

Скоро цунамитата може да се окажат един от главните проблеми в Европа, предизвести ЮНЕСКО. Почти 100% е шансът през идващите 30 години талази с повече от метър височина да ударят огромни градове, ситуирани на Средиземноморието или към него, каквито са Истанбул, Марсилия и Александрия. Турският мегаполис са намира на по-малко от 300 км от българската граница.

Предполага се, че рискът от цунами в средиземноморските крайбрежни общности ще нарасне поради повишението на морското ниво. Общностите в Тихия и Индийския океан, където цунамитата са по-характерни, са наясно с заплахите от естественото злополучие. В други крайбрежни региони обаче, в това число и към Средиземно море,

появяването на сходни разрушителни талази постоянно е подценявана, акцентират от ЮНЕСКО.

И предизвестяват - до идната година пет рискови общности в региона на Средиземно море ще се причислят към 40 други “готови за цунами” дребни и огромни градове в 21 страни. Освен Марсилия, Александрия и Истанбул в листата са включени Кан и Чипиона, който е град на испанския бряг на Атлантическия океан покрай Кадис.

Програмата “Готови за цунами” е част от по-широките старания на ЮНЕСКО преди стартирането на конференцията на Организация на обединените нации за океаните в Лисабон идната седмица. Целта е да се подсигурява, че всички застрашени общности ще знаят какво да вършат при поява на това естествено злополучие до 2030 година

“Цунамита от 2004 и 2011 година бяха сигнал за събуждане”, сподели Бернардо Алиага, водещ специалист по тематиката в ЮНЕСКО, представен от 24 часа.

“Изминахме дълъг път от 2004 година Днес сме по-безопасни. Но има пропуски в готовността и би трябвало да се подобрим. Трябва да се уверим, че предизвестията се схващат от посетителите и общностите на тези райони”, разяснява той.

Цунамито в Индийския океан тъкмо след Коледа през 2004 година беше най-смъртоносното в историята.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР