Скоро ще се навършат две години от началото на руската

...
Скоро ще се навършат две години от началото на руската
Коментари Харесай

ООН: Най-малко 10 000 убити цивилни украинци, 7 000 в неизвестност, няма данни за окупираните територии

Скоро ще се навършат две години от началото на съветската инвазия в Украйна. Според украински и западни източници в спора са починали минимум 10 000 цивилни и близо 200 000 съветски и украински военни. Но точните данни са секретни и надлежно са приблизителни, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В отчет от 15 януари Върховният комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида пресмята цивилните жертви в Украйна на над 10 000. От тях близо 8000 души са в зоните, следени от Украйна, а повече от 2000 - в зоните, окупирани от Русия. Ранените цивилни са над 19 000.

Украинската полиция оповестява, че починалите мирни поданици са близо 10 000 цивилните жертви. По нейни данни ранените са 11 000, а 7000 души са безследно изчезнали. Данните са за зоните под украински надзор и са към 31 януари.

Украинските управляващи обаче считат, че още хиляди цивилни са били убити при обсадата на Мариупол (от февруари до май 2022 г.). Днес този огромен град в Южна Украйна е под контрола на Русия. Съветник на кмета уверяваше през февруари 2023 година по украинската телевизия, че минимум 25 000 души са били заровени в града в общи гробове.

От съветската страна на границата равносметката възлиза на минимум 138 починали, съгласно съветския информативен уебсайт " 7x7 ", който е направил това броене.

И за едната, и за другата страна военните загуби са данни, за които генералните щабове резервират безмълвие, отбелязва Агенция Франс Прес.

Миналия четвъртък украинската войска заяви за над 392 000 убити и ранени съветски военнослужещи за две години, без да посочи дали тези данни включват загубите в редиците на проруските сепаратисти от Източна Украйна и силите на " Вагнер ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР