Скоро се очаква да приключат проверките на прокуратурата, ГДБОП, ДАНС

...
Скоро се очаква да приключат проверките на прокуратурата, ГДБОП, ДАНС
Коментари Харесай

Министър Росен Христов: Очакваме резултати от проверките в „Булгаргаз“

Скоро се чака да приключат инспекциите на прокуратурата, ГДБОП, ДАНС и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) в държавната компания „ Булгаргаз “. Това разгласи служебният енергиен министър Росен Христов, който беше изслушан по тематиката в Народното събрание, съобщи Българска национална телевизия.

„ АДФИ също извърши такава инспекция и би трябвало да ревизира дали е завършила и дали има отчет. Извършват се инспекции от ДАНС, прокуратурата и ГДБОП. Предоставили сме всичката нужна информация и претенции за документи, чакам скоро време да излизат всички отчети “, сподели Росен Христов.

„ Доставките на природен газ за България от 27 април до 22 август са осъществявани в нарушение на закона за енергетиката. Повече от 200 млн. лв. месечно са плащани от България. Увредени са ползите на „ Булгаргаз “. Така излиза наяве, че са налице всички предпоставки за търсене за имуществена отговорност от отговорните за това лице “, изясни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Тя попита дали министърът е внесъл сигнал също.

„ С решение на Министерския съвет от началото на април са спрени доставките на природен газ от „ Газпром “ в края на същия месец. Всички следващи доставки са на цена по-висока от тази с контракта с съветската компания “, изясни Христов.

По думите му, доста от способените институции към този момент правят инспекции в друг аспект по дейностите на към този момент някогашното управление на „ Булгаргаз “.

Министърът също по този начин посочи, че договарянията с съветската компания „ Газпром “ са изцяло спрели. Руското сдружение не дава отговор на питанията на българската страна.

„ Това, което вършим, е да сме оптимално изрядни при връзките с „ Газпром “, тъй че в случай че се стигне до съд, решението да е в наша изгода “, сподели още Христов.

Служебният министър даде уточнения и по схемата за доставка на полутечен природен газ у нас.

„ Нямаме опция да вземем цялостен танкер и да го изконсумираме или да го съхраним някъде, вършим го посредством покупко-продажби. Този газ не идва при нас напряко, а през друга компания, която го изкупува и ни подава в газопреносната мрежа постоянни количества всекидневно “, сподели още отрасловият министър.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР