Скопие. В Македония има антракс, заразна болест по животните, която

...
Скопие. В Македония има антракс, заразна болест по животните, която
Коментари Харесай

„Телма“ : Установен е антракс в стадо овце в района на Кичево

Скопие. В Македония има антракс, заразна болест по животните, която може да се съобщи на хора, потвърдиха от Агенцията по храните в Скопие. Заболяването е доказано при овцете в региона на Кичево и към този момент няма инфектирани хора, настояват управляващите., представени от скопския ефирен канал “Телма “
Антраксът може да се съобщи посредством консумация на инфектирано месо или в случай че бактерията попадне в тялото посредством рана върху кожата.
„ В село Долно Строгомище, Кичевско, мъртвите животни под надзора на ветеринарен доктор са изгорени, а фермата е усърдно почистена и дезинфекцирана. Засега заболяването е открита единствено в една плантация, а прилежащите стопанства са под наблюдаване “, споделиха от Агенцията по храните.
Опозицията през днешния ден упрекна държавното управление, че се пробва да скрие наличието на заболяването в някои елементи на страната от известно време. Те желаеха отговор - какво вършат в Инфекциозна болница тридесет чиновници на Факултета по ветеринарна медицина.
Властите дадоха отговор, че контактните получават превантивна терапия. Няма нито болен, нито има съображение за суматоха.
„ Ситуацията се следи от близко. Всички нужни ограничения за профилактика на Антракс са подхванати. Министерството осведоми, че в страната няма пациенти с антракс “, прецизираха от Министерството на здравеопазването.
Симптомите на антракс са сходни на тези при грип. Наличието на болестта се удостоверява от биопсия на кожата. За да предотврати разпространяването на заболяването по животните в село Долно Строгомище и да отстрани заплахата от заразяване на хората, Агенцията по храните е наредила имунизация на животните против антракс.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР