Скопие. САЩ стои до Македония, тук съм, за да изразя

...
Скопие. САЩ стои до Македония, тук съм, за да изразя
Коментари Харесай

Джон Съливан: Русия иска да подкопае Преспанския договор, както се намеси в изборите на САЩ

Скопие. „ Съединени американски щати стои до Македония, тук съм, с цел да изразя цялостната поддръжка от името на Съединени американски щати за използването на Договора от Преспа “, съобщи заместник-държавният секретар Джон Съливан след срещата си с македонския министър председател Зоран Заев в Скопие, написа македонският „ Фокус “ .
Съливан е най-високопоставеният функционер от Държавния департамент, който отива на публично посещаване в западната ни съседка от 2001 година. На конференцията той похвали водачеството на Заев и външния министър Никола Димитров, както и това на депутатите, които гласоподаваха за започване на процеса по смяна на македонската конституция.
„ Считаме Македония за водач в района поради нейното предпочитание за мир и съдействие. Искам да похваля премиера Зоран Заев и министъра Никола Димитров, както и смелото водачество на тези депутати в Народното събрание, които през октомври направиха нужното, с цел да обезпечат по-светло бъдеще за Македония. Вашите гласове сложиха вашата страна на пътя към по-сигурно и богато бъдеще. Подтикваме още депутати да оставят настрани партийните ползи и да останат фокусирани върху общата тактика. Няма опция, очакванията ви са на една ръка разстояние “, съобщи дипломатът.
В отговор на въпрос на публицист за съветското въздействие в района, заместник-държавния секретар на Съединени американски щати съобщи, че Москва желае да подкопае Договора сред Македония и Гърция и че тя ще направи всичко по силите си да попречи на участието на Скопие в НАТО.
„ Горд съм, че заставам тук от името на Съединени американски щати, с цел да дам поддръжка за това, което държавното управление и жителите на Република Македония желаят – а това е влизане в Европейски Съюз и НАТО. Не сме тук да подпалваме нещо, а да подкрепим законните решения и храброто водачество на министър председателите на двете страни. Не е загадка, че Русия се опълчва на Преспанския контракт и никой няма подозрение, че тя ще направи всичко по силите си в личен интерес и против интереса на Македония, с цел да подкопае процеса на използване на Преспанската конвенция. Съединени американски щати стои до Македония и не ни изненадва съветското въздействие на пътя, който Македония е избрала. Това сме го виждали и в други страни от Европейски Съюз, а и при тяхната интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година. Съединени американски щати има желание да помогне на другите държавни управления в разкриването на всички интензивности, които Русия е подхванала, с цел да подкопае законните и демократични процеси в страните “, уточни Съливан.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР