Скопие със затворени училища, препълнени болници: покрита почти непрекъснато с

...
Скопие със затворени училища, препълнени болници: покрита почти непрекъснато с
Коментари Харесай

Отровен въздух в Скопие, болниците са претъпкани

Скопие със затворени учебни заведения, претъпкани лечебни заведения: покрита съвсем непрестанно с белезникава пелена, македонската столица през зимата е един от най-замърсените градове в света.

"Това към този момент не е човешко. Никой не прави нищо ", споделя Марина, която не показва фамилното си име. Наложило й се е да вземе два месеца неплатен отпуск, с цел да остане със сина си Давин, на 16 месеца, признат в болница поради тежка астма. "Той се роди напълно здрав. Нямаше никакъв проблем. А в този момент е безспорно астматик за цялостен живот ", сподели тя за Агенция Франс Прес.

В педиатричната болница в Скопие в края на януари над 100 деца са лекувани поради респираторни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха. Най-малкото дете е на два месеца. Подобно на Давид, проблемите им се дължат на голям брой фактори: град Скопие с 500 000 поданици, обкръжен от планини, се намира в долина, в която нечистият въздух се задържа. Автомобилният парк е стар, промишлените предприятия действат наоколо до града. И през зимата самостоятелното отопление прибавя своята доза фини прахови частици.

Според държавното управление това отопление на дърва, въглища, даже и на други горива, получени от боклуци, има дял от една трета за токсичните излъчвания в града, в който единствено богатите квартали разполагат с централно отопление. В изследване от 2018 година Организация на обединените нации показва, че над една трета от жителите в централната част на града се отопляват на дърва, със остарели и замърсяващи въздуха отоплителни устройства.

В тази бедна балканска страна друга една трета от жителите употребява като гориво материали, събрани от градежи или сметища, в това число автомобилни гуми или пластмасови боклуци. През 2018 година Световната здравна организация /СЗО/ дефинира Скопие за столицата с най-замърсен въздух в Европа. Според СЗО това състояние провокира преждевременната гибел на над 2500 души годишно в една страна с 2,1 милиона поданици, в която други градове като Тетово и Куманово също са изправени пред този проблем.

В края на януари концентрацията на фини прахови частици доближи в Скопие 188 микрограма на пространствен метър в два поредни дни или съвсем четири пъти ежедневния предел на експозиция, препоръчван от СЗО. Това равнище на замърсяване накара държавното управление да затвори учебните заведения, да изиска спиране на работата на градежите и да вкара безвъзмезден публичен превоз, с цел да насърчи жителите да оставят колата си в гаража. За мнозина тези ограничения са безполезни: "два дни затваряне на учебните заведения за три месеца извънредно замърсяване. Само в друго измерение това би могло да се преглежда като сериозна мярка ", споделя Драги Зминянац от асоциация на отбрана на децата Мегаши. "Ние сме в постоянен контакт с лечебни заведения и преподаватели в учебните заведения и това е проблем номер едно в Македония ", споделя той.

Според Деян Докич, който управлява отделението по пневмология и алергология на главната болница в Скопие, "вече няма свободни кревати, някои пациенти към този момент са лекувани в колите за спешна помощ ". Велко Трайчев, който е строителен служащ, живее в Лисиче, предградие на Скопие, където равнищата на замърсяване са изключително високи. Той се визира, че жителите могат да бъдат упреквани за това: "хората са склонни да мислят, че като се отопляваме през зимата на дърва, ние нямаме екологично схващане, че ние сме диваци. Това не е правилно. Ние нямаме друга алтернатива, с цел да оцелеем ".

Той е вдовец и се пробва да устоя двете си дъщери и татко си със 150 евро. "Не мога даже да си разреша да отоплявам цялата къща. Понякога не мога да си заплащам сметките за храна. Нямам средствата, с цел да запазвам околната среда. Принуден съм да пламтя дърва ", сподели той. Яни Макрадули, заместник-министър на околната среда в социалдемократическото държавно управление, упреква своите прародители от десницата: "Ние наследяваме една обстановка, за която никой в никакъв случай не е правил нищо. Тръгваме от нула ". Той показва, че желае да понижи на половина токсичните излъчвания за две години, по-специално посредством създаване на газови съоръжения за повече семейства да бъдат оборудвани с централно отопление.

Но съгласно Татяна Гроздановска от асоциация "Стоп на замърсяването на въздуха " ще би трябвало държавното управление да управлява и да санкционира при случай причинителите на замърсяване: "В Скопие предприятията за тежки метали и за химически артикули са безусловно в града. И има стотици дребни заводи и цехове, които за отопление горят масла или гуми. Общинските служби по ревизия не вършат нищо против това ", споделя тя.

Hospitals filling up in #Europe's most polluted capital #Skopje in #Macedonia https://t.co/ZDj8HgUGle
— Vastuullisuusuutiset (@Vastuullisuus) January 31, 2019
Children are missing school and hospitals are running out of beds as a noxious smog smothers Skopje, earning the small Macedonian city the grim distinction of being Europe’s most polluted capital #Skopje #Macedonia https://t.co/njc0wtNYAM
— Respro® UK (@ResproUK) January 31, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР