Скопие и Тирана започват днес преговорите за присъединяване към ЕС.

...
Скопие и Тирана започват днес преговорите за присъединяване към ЕС.
Коментари Харесай

Скопие и Тирана започват преговори за присъединяване към ЕС

Скопие и Тирана стартират през днешния ден договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че комисията ще продължи поддръжката си и ще работи доста бързо. Ще запознае претендентите за участие с бъдещите им отговорности в Европейски Съюз и с европейските правила.

Това е исторически час, уточни Фон дер Лайен в взаимно изказване с министър председателите на Чехия, Албания и Република Северна Македония.
Албания и Северна Македония
Албания и Северна Македония през днешния ден стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз. 

“Това е триумф за вас и вашите жители. Работихте доста интензивно, с цел да стигнете дотук, показахте резистентност и запазихте религия в процеса, укрепихте върховенството на закона, борите се с корупцията, имате свободни медии, витално гражданско общество, направихте безчет промени и осъвременихте стопанските системи си. Предприехте всички тези промени, освен тъй като са значими по пътя ви към Европейски Съюз, а и тъй като са за положителното на вашите страни”, съобщи Фон дер Лайен.

Тя удостовери, че Европейска комисия ще продължи да ги поддържа. 
Правата и отговорностите в Европейски Съюз
Започва инспекцията по общностното законодателство, което ще разреши двете страни да се срещнат с правата и отговорностите в Европейски Съюз.

 Фон дер Лайен даде обещание на премиера Ковачевски бъдещото съглашение на неговата страна с граничната работа Фронтекс да бъде преведено на “македонски език”.

Чешкият министър председател Петър Фиала, чиято страна е временен ръководител на Съвета на Европейски Съюз до края на годината, оцени високо това, че двете страни се преценяват напълно с европейската политика във външните работи и сигурността пред лицето на съветската експанзия в Украйна. 

Албанският министър председател Еди Рама изрази най-голяма признателност към ръководителя на Европейска комисия.

“Нямаше да бъдем тук без изключителните старания на френския президент Еманюел Макрон и неговия екип”, означи Рама.

Премиерът Ковачевски загатна, че неговата страна от 17 години чака днешния ден.

“Полека, само че несъмнено се сближаваме с европейското семейство. За нас е значимо, че “македонският език” ще бъде употребен без спомагателни условия и ще стане формален в Европейски Съюз. Това е най-голямото постижение и най-големият успех”, заключи той.

“Мястото ни е в Европейски Съюз. Очаквам да дадем образец за най-бързо присъединение към Европейски Съюз, както се присъединихме към НАТО”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР