Скокът в цената на фуражите оскъпи българското агнешко значително Български

...
Скокът в цената на фуражите оскъпи българското агнешко значително Български
Коментари Харесай

Българското агнешко се топи от скъпите фуражи и свитото потребление

Скокът в цената на фуражите оскъпи българското агнешко доста Български производители оповестиха, че кланиците не са купували локалната продукция поради по-изгоден импорт от Македония Комбинацията от ценови фактори ще накара производителите да свият размера на стадата си
Преди се купуваха по цели агнета, в този момент половинки. Така най-кратко може да се опише обстановката на пазара на агнешко в най-силния миг за производителите - Великден и Гергьовден.

Такива наблюдения има и Стефан Бързов, който работи в региона на Сандански и има към 200 овце, с които от 30 години се устоят две фамилии. Той е удовлетворен за себе си от сегашния сезон. Има постоянни клиенти и е продал плануваното за Великден. Има 20 записани агнета за Гергьовден и още 50 дребни за Богородица.

Причината за намаляването на дажбата агнешко, несъмнено, е цената. От 6 лева предходната пролет за кг живо тегло, през есента на 2021 година достигнала 8 лева, а през тази пролет се е стигнало до 9-10 лева А главната причина за растежа е тази на цената на фуражите, които са главен разход за производителите.
Реклама
По щандовете в магазините агнешкото можеше да се откри на цена от 20 лева, а тук-там доближи и до 28 лева В менютата на столични заведения за хранене 350 грама агнешко с дроб сарма в обедно меню можеше да бъде употребявано против 38 лева, като това даже изглеждаше допустима цена договорка на фона на други висоти.

Бързов в действителност е един от позитивните образци, като част от производителите въобще не са съумели да продадат продукцията си за Великден. Или терзанията, че високата цена може да се окаже проблем за реализирането на продукцията, се се сбъднали. Подозренията за тази особеност падат върху по-ниските цени на вносното агнешко от Македония и в по-малка степен на количества от Румъния.

В бъдеще, в случай че цената на агнешкото месо продължи да пораства, производителите са на мнение, че то може да стане непродаваемо за огромна част от клиентите. А в композиция с високата цена на фуражите и упованията за още инфлация фермерите стартират да премислят размера на стадата си за следващата година, което да задълбочи още повече тежката обстановка в този бранш.
Непродадените агнета
" За първи път ми се случва с подготвен пътен лист за агнетата към кланицата с издадени всички документи и всичко контрактувано от кланицата да ми откажат да ги вземат. " Такъв е бил Великден за Милен Кехайов от Смолянско, който гледа към 2000 овце майки по био метод, на свободна паша на разнообразни места. Обаждането на общо пет кланици, с цел да се откри метод за продажба на продукцията, не е помогнало.
Реклама
" Проблемът се появи в сряда. В четвъртък към този момент бяха завършили с клането, като нормално не престават до събота на обед ", споделя той. Подозренията му са, че е имало голям импорт от Македония, макар че от министерството са дали данни за едвам 150 тона месо импорт. Обяснението на овцевъдите е, че македонските им сътрудници получавали за подготвена продукция по 50 лева на агне. И това заситило българския пазар с македонски агнета, продавани на цена с по 2.50 лева по-ниско, и кланиците нямат интерес да купуват български агнета.

" Това, което нашата страна направи, е да подтиква кланиците със дотации, които, в случай че се осъществя вносно месо, няма по какъв начин да пласират българско. Миналата година се видя, че не е сполучливо това дотиране на кланиците. Сега още веднъж повтаряме същите неточности ", споделя Кехайов. Държавен фонд " Земеделие " отпусна 1 млн. лева на кланиците и по 10 лева на заклано агне, с цел да не изкупуват на по-ниска цена от 7.50 лева живо тегло без Данък добавена стойност. Според него обаче не те би трябвало да се субсидират, а действителните животновъди и по-успешният модел за помощи би бил на глава и на подготвена продукция.

В последна сметка Кехайов е съумял да продаде едвам към 100 агнета на другари и познати от жестоко 1000 подготвени към въпросния миг за продажба (по 20 - 30 кг живо тегло).
Времената, когато българските агнета са пътували с кораби за пазарите в Близкия изток, са единствено спомен Фотограф: Надежда Чипева Всичко пораства с изключение на проектите
Огромният растеж на цената, както и проблемите за производителите идват главно по линия на фуражите, които са се нараснали двойно спрямо пролетта на предходната година. Вторият сериозен детайл е токът.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Енергетика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама
" При 30 до 35 ст. цена на фуража през зимата в този момент той е 70 ст. ", споделя Кехайов. Стефан от Сандански пък пресмята, че платил 430 лева на звук фураж, или по 43 ст., като в този момент ще би трябвало да заплати над 70 ст., като му е нужен най-малко 20 тона фураж, който се купува нормално през юни.

Скъпата храна за агнетата за някои производители се наслагва към неприятните резултати от продажбите по Великден, като очакванията за избавяне на акцията по Гергьовден не се огромни. Очакванията на Кехайов са за доста вял пазар за 6 май, като съгласно него тези, закупили си цяло агне за Великден, са си оставили и за Гергьовден. А останалите за агнета значи, че освен няма да се покрият разноски от зимата, само че ще има и непредвидени такива за изхранване.

В по-средносрочен проект цената на агнешкото не може да продължи да пораства трагично, като това отблъсква потребителите и прави месото непродаваемо. В композиция с високите цени на фуражите производителите споделят, че най-вероятно ще заложат по-малки бройки овце за следващата година и бърза продажба на част от животните.

" Няма да купуват хората и ще би трябвало да се махнат овцете ", споделя Стефан. На същата позиция е и Кехайов. " Категорично ще заложим по-малко животни. Поне 30-40% по-малко ", споделя той, като добавя, че има производители, които към този момент са се отказали.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" Тежък е бизнесът и в случай че се откажеш, връщане обратно няма ", обобщава той мрачната овча картина.
Изгубеното минало
Това би дало нов подтик на намаляването на българското стадо. Демокрацията заварва страната с към 10 милиона овце. Данните за броя преди Коронавирус пандемията демонстрира обща численост на овцете 1.28 млн., в 17 хиляди стопанства със приблизително по 72 животни, а 758 хиляди е бил броят на закланите общо овце през 2020 година

В тонове вътрешното ползване за въпросната година е било 12 234 тона, като от него 9817 са българско произвеждане (в това число влизат овце и кози), а 2925 тона - импорт. На износа пък се пада още по-малка част - 507 тона.

През 90-те години при равнища на износа към 6 млн. агнета годишно нормалните купувачи са от Сирия, Ливан, Либия - в резюме Близкият изток. Българските агнета от дълго време не пътуват към арабския свят, като понякога през годините се възобновяват желанията за експорт на големи количества към Катар, само че нещата се лимитират до няколко откъслечни покупко-продажби.
Къде пътуват агнетата
Основна фигура в износа на българските агнета през последните 20 години е Исмет Шабанов - Доктора, по обучение ветеринарен доктор. Той си спомня времето, когато агнетата са прекосявали моретата с кораби на път за Йордания, Либия и Ливан, през вноса от Румъния, който стартира да прави от 2004 - 2005 година, като до тогава родното произвеждане е било задоволително, и до износа за турския пазар.

Той е и затворил цикъла на бизнеса, като има лично стадо, " Месокомбинат - Свищов ", компания, изкупуваща агнета на територията на страната и изнасяща за външни пазари. Последната частица от веригата са магазините за телешко, агнешко и свинско месо под марката на " Месокомбинат Свищов ".

Компанията, занимаваща се с интернационалната търговия и изкупуването на живите агнета от цялата страна, е " Агрокомерс-98 ", която за 2020 година е с доходи 12.6 млн. лева Според последния отчет за активността тя е запазила обичайните си контрагенти - Италия и Хърватия. От сдружението означават, че са съумели да намерят и нови клиенти в страни като Словакия и Германия. Целите на компанията са за опазване на обичайните пазари, за създаване на нови в страни от Близкия изток и отваряне на пазарите за животни за трети страни - главно Турция. Все отново в пандемичната година компанията регистрира спад на продажбите 16.4%, което в известна степен е обезщетено от продажбите на живи животни.

Накратко, бъдещето на бизнеса с агнета е надалеч от розово. Поне до някой идващ стопански цикъл или хранителна мода.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР