Скептик съм по отношение на намаляването на сивата икономика, защото

...
Скептик съм по отношение на намаляването на сивата икономика, защото
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Политическият елит допринася за сивата икономика

Скептик съм във връзка с намаляването на сивата стопанска система, тъй като в България контрабандата е налице, крият се трудови контракти и се работи в сивия бранш, съобщи икономистът Мика Зайкова.
За страдание не можем да се похвалим с кой знае какъв триумф в борбата с контрабандата. Тя би могла да се понижи единствено в случай че има политически ангажимент. Без политически чадър не може да има контрабанда в големи количества, а при нас е тъкмо по този начин. Ако мислите, че това се отнася единствено до ръководещите, грубо се лъжете. Контрабандата може да се съпостави с едни шлангове, по които тече нещо. Ако си в ръководството, шлангът е с по-голям диаметър. Ако си в съпротива – той е с по-малък диаметър, само че отново тече, споделя Зайкова пред БГНЕС.

Как да желаеме да се понижи, откакто всички са в тази игра? Трябва да има политическа воля да се спре. Само че алчността няма лимит. Независимо от това, че има минимални налози, бизнесът прави по-широки стъпки в сивата стопанска система. Основната река, от която черпи сивата стопанска система, е криенето на Данък добавена стойност. Има компании, в които от горе до долу всички получават минимална заплата. Което не е правилно и ощетява както данъчната сфера, по този начин и самите хора. В края на пътя, когато човек се пенсионира, се оказва с дребна пенсия, тъй като осигуровките са ниски. Държавата е направила много съществени стъпки в това направление с ниските налози. Бизнесът е ощетен от друга позиция – няма достъп до финансов запас. И тук е ролята на страната.

Ние 10 година сме отвън еврозоната, а евтиният финансов запас е тъкмо там. Там и лихвите по бизнес заемите са ниски, там има редица облекчения, които могат да се употребяват. Стоенето отвън еврозоната е нездравословно за бизнеса. Валутният ръб стабилизира хаоса в нашата стопанска система, само че това беше преди 20 година Сега към този момент е извънредно време да влезем в еврозоната или да се откажем от валутния ръб, тъй като той спъва развиването на стопанската система.

Това, което госпожа (Ангела) Меркел (германският канцлер – бел. ред.) сподели тук с половин уста, нямаше кой знае какво значение. Важното е какво споделиха баварците в Германия, тъй като Бавария е най-силната област. Тя в действителност е вратът, който движи главата на федералната република. А Бавария споделя изрично „ не” на нашето влизане в еврозоната. Ако някой си мисли, че Германия ни е подкрепила, нищо не е схванал. Баварският министър председател сподели: Да, заповядайте (в еврозоната), само че не сте подготвени. Т.е. те нямат никакво желание все още да ни пропуснат там. Има нещо, което е извънредно значимо. Ако ние в този момент не влезем в еврозоната, това ще се отсрочи чак за 2022 година Да не забравяме, че изтича мандатът на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ни е огромен другар. Ще има едно наместване на пластовете в Европейска комисия. Отлагането е извънредно нездравословно за нас. Имам известни опасения за това, което предложи господин Софиянски преди време против сивата стопанска система. Става въпрос още веднъж за влизането в еврозоната – видите ли, че и ние ще се отървем от валутния ръб. В някоя естествена страна без корупция и сива стопанска система, това би било отлично. При нас има прелестни експерти, които могат да ръководят централната банка. Тя не е банка като банка – няма пари. Биха могли да се оправят с голямото предизвикателство, а то е освобождението на един голям валутен запас от 26 милиарда, който в този момент държим поради борда.

В момента, в който падне бордът, този запас ще е свободен. Само че в случай че той се употребява нерационално, неефективно, и се разграби, както се случи в Гърция, ще се стигне до колапс. Като имам поради политическата класа и нейните интелектуални качества - хората в Народното събрание и в държавното управление разполагат с специалисти в стопанската система, само че се броят на пръсти. Това е повода сложното да се удържат юздите им. Корупцията е майка на сивата стопанска система. Бащата е политиката. Тя подтиква сивата стопанска система. Най-важното е неналичието на промяна в правосъдната власт. Ако тя работеше бързо и дейно, никой нямаше да си намерения да посегне. Нашето законодателство е положително, то е синхронизирано с европейското. Само че то е врата в полето, тъй като елитът не се преценява с него. Ние организираме шумни акции, ловим корумпираните, само че няма наказуемост. Всички са бели като снежинки.

Категорично можем да кажем, че страната и нейният политически хайлайф спомагат за опазване на високите равнища на сивата стопанска система. Те пречат на бизнеса да излезе от летаргията. Бизнесът се мъчи да направи това, което би трябвало в действителната стопанска система, в случай че има естествена среда. Той не може да живее и да се развива, без да има вложения. А хората с пари не се усещат сигурни да дойдат в тази страна.

Какво се случва с директните непознати вложения в течение на години? За 10 година те са намалели доста пъти. От 3 милиарда евро до по-малко от 1 милиарда Вместо да вървим нагоре, се получава противоположното. Това е повода да споделям, че не ни чака растеж през идващите години. Ние просто направихме отново капитална неточност – не използвахме положителния цикъл да притеглим вложители, тъй като направихме мимикрия на промени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР