Скептичният към Украйна Петер Пелегрини спечели президентските избори в Словакия

...
Скептичният към Украйна Петер Пелегрини спечели президентските избори в Словакия
Коментари Харесай

Петер Пелегрини спечели президентската надпревара в Словакия

Скептичният към Украйна Петер Пелегрини завоюва президентските избори в Словакия против прозападния посланик Иван Корчок.

Подкрепяният от опозицията Корчок призна провалянето си. Резултати демонстрираха, че той е получил 46,87% от гласовете против 53,12% за някогашния министър-председател Пелегрини. И двамата събраха повече от милион гласа - надлежно 1 243 709 и 1 409 255, при изборна интензивност 61,1%.

" Честно казано, отчаян съм. Страхът реши изборите. Но аз съм състезател, тъй че мога да почитам даже този резултат. Искам да поздравя спечелилия ", съобщи Коркок, който победи Пелегрини на първи тур.

" Искам да изразя убеждението си, че Петер Пелегрини ще бъде самостоятелен и ще работи съгласно личните си убеждения и без заповеди от държавното управление ", добави той.

Антиевропейският и проруски надъхан Стефан Харабин, който на 23 март остана трети с 12% от гласовете, не поддържа публично нито един от претендентите преди втория тур.

Петер Пелегрини е водач на партия Hlas-SD, съдружен сътрудник на ръководещата " Смер " и доскорошен ръководител на Народното събрание.

„ Това е голямо задоволство “, сподели той в Братислава в изборната нощ, обещавайки „ да подсигурява, че Словакия ще остане на страната на мира, а не на страната на войната “. Пелегрини благодари на съдружните си сътрудници след успеха си.

Анализаторът Томаш Козиак сподели пред Агенция Франс Прес, че от през днешния ден „ Словакия може да тръгне по „ пътя на Орбан “, визирайки другарски настроения към Кремъл маджарски министър председател Виктор Орбан.

Разделение по оста Русия-Украйна

Словаците гласоподаваха в конкуренция, която беше по-оспорвана от всеки път, а войната в прилежаща Украйна поражда спорни позиции от страна на Братислава.

Нахлуването на Русия в прилежаща Украйна се трансформира в основен въпрос в предизборната акция в 5,4-милионната страна - членка на Европейски Съюз и НАТО, изключително откакто министър председателят Роберт Фицо, съдружник на Пелегрини, сложи под въпрос суверенитета на Киев и прикани за мир с Москва.

Пелегрини изясни преди втория тур пред Агенция Франс Прес, че страната е " разграничена сред тези, които поддържат продължаването на войната (между Русия и Украйна) непременно, и тези, които упорстват за започване на мирни договаряния ".

" Аз числя се към вторите ", сподели политикът, прочут като " Пеле " измежду приятелите си.

Получил финансово обучение, той се причислява към партия " Смер-СД " на Фицо и взе участие в предходните държавни управления на своя съдружник. Пелегрини беше министър-председател от 2018 година до 2020 година, откакто Фицо беше свален след убийствата на журналиста Ян Куциак и годеницата му. Двойното ликвидиране провокира големи манифестации, които принудиха Фицо да подаде оставка, защото Куциак работеше по връзките сред италианската мафия и Смер-СД.

През 2020 година Пелегрини основа личната си партия Hlas-SD. Лявата партия зае трето място на парламентарните избори предходната година и се причисли към държавната коалиция със Смер-СД и дребната крайнодясна групировка SNS. Когато пристигна на власт през октомври м.г., обединението приключи военната помощ за Украйна.

Пелегрини ще размени напускащия президент Зузана Чапутова, която е твърдо проукраинска като Корчок.

Президентът на Словакия има властта да ратифицира интернационалните контракти, да постанова несъгласие на закони, признати от Народното събрание, както и да назначава висши съдии. Държавният глава е главнокомандващ на въоръжените сили.

Петер Пелегрини ще постави клетва на 15 юни. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР