Скелетите от гардероба на фалираната преди повече от шест години

...
Скелетите от гардероба на фалираната преди повече от шест години
Коментари Харесай

Имоти на „фалиралата“ Евробилд се продават на безценица

Скелетите от дрешника на фалираната преди повече от шест години Корпоративна комерсиална банка не престават да припомнят за себе си и до през днешния ден. Врътките с несъстоятелността на една от най-скандалните компании, обвързвана с разграбването й - „ Евробилд 2003 “ ЕООД, още веднъж са на дневен ред.

За следващ път синдикът на банкрутиралото сдружение - Боривой Миланов, е оповестил за обществена обмен останки от активите му. До 8 февруари ще се търсят купувачи за пет жилището и за 13 паркоместа в столичния регион „ Витоша”, на ул.”Върба” №14, издигнати върху терен от 1082 кв. метра.

Обезценяването им при настоящето предложение

е много солидно. Имотите са с повърхност сред 65 и 85 квадрата и ще се търгуват едвам против 60 на 100 от действителната им стойност.

Ако съдим от данните в обявлението на синдика, оценката единствено на жилищата е била 976 764 лева, само че през днешния ден тя се е стопила доста и в този момент те се оферират за 586 058.40 лв.. Със същото понижение - 40% от обща оценка от 245 181 лева, ще се търгуват и паркоместата в постройката. Всички те се оферират против 147 108.60 лв.. Или всяко за по десетина хиляди лв..

Това е следващият образец по какъв начин ипотекираните в банката активи се разпродават на съществени „ промоции “, а задълженията на компаниите, оповестени в неплатежоспособност след нейното затваряне, отиват в забвение.

В. “Банкеръ “ не за първи път сигнализира за сходни случаи. Конкретно историята към „ Евробилд 2003 “ разказахме преди близо две години (през март 2019 г.) в обявата под заглавие "Претакането " на парцелите на КТБ върви сполучливо “

Повод беше безапелационният отвод на Министерството на финансите да даде информация какъв брой пари са събрани след приемането на закона "Пеевски ", обвързван с провокирания банкрут на Корпоративна комерсиална банка.

Мълчанието на финансовото министерство по тематиката надали беше инцидентно, защото "успехите " в събираемостта, които сякаш щеше да подсигурява този закон, са мъчно забележими и до през днешния ден. В същото време не стопираха сигналите за разнообразни "комбини ", посредством които апетитни активи на сдружения - длъжници на банката, безшумно минават в ръцете на нови притежатели. По това време изнесохме скандални обстоятелства и неоспорими доказателства за източването на парцели, които са били в активите на строително-инвестиционна компания "Евробилд 2003 " ЕООД. Но са се "преродили " в благосъстоятелност на други сдружения. Информацията за това от дълго време е предоставена на синдиците на фалираната финансова институция, а също на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, и на управителния съвет на Българска народна банка, Но резултатите и до през днешния ден клонят към…нулата.

Скандалът с сходни прехвърляния на парцели се развихри още преди пет години, когато стана ясно, че постройката на ул. "Граф Игнатиев " №10 в столицата, където се обитаваше централата на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка, е била извадена от масата на несъстоятелността й. Тогава за това посягане сигнализира неправителствената организация "Ние, жителите ". Тя изпрати сигнал до тогавашния финансов министър Владислав Горанов, до шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков и до тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. Организацията настоя да бъде предоставена и осъществена инспекция на цяла поредност от покупко-продажби с активи на банката, свързани с оповестяването в неплатежоспособност на компанията "Евробилд 2003 " ЕООД. Резултатът беше като в поговорката – кучетата си лаят, керванът си върви.

На процедура "Евробилд 2003 ", зад която стои главният очевидец на прокуратурата Бисер Лазов, се оказа притежател на достолепната постройка, закупена с заем от Корпоративна комерсиална банка. В края на 2013-та компанията е дължала 65 074 367 лева към КТБ, както сочат данните от кредитната й история. При затварянето на банката (на 20 юни 2014-та) дължимата сума е 83 809 752 лв.. По данни на самата Корпоративна банка, към този момент оповестена в неплатежоспособност, непогасените отговорности на сдружението към 16 февруари 2017-та, възлизат на 104 569 044.26 лв.

"Евробилд 2003 " ЕООД е строително-инвестиционна компания, основана през 2003 година и в активите й по това време са вписани огромно количество атрактивни парцели. В края на ноември 2014 година "Евробилд 2003 " трансформира седалището си - от София в Кюстендил, родния град на Бисер Лазов. Той съставлява едноличния притежател на капитала й (от 24 март 2015-а - "Иновейшън Трейд " ЕАД. Преди това тя бе благосъстоятелност на "Аквафинанс ", посредством него на "Синектик ", което пък от своя страна е владеене на "Евробилд план ". А то пък беше притежател на "Интегрирани пътни системи " АД).

От отчета на Временната парламентарна комисия, която се занимаваше с разнищването на връзките сред компаниите, свързани с банката, стана ясно, че част от заемите, отпуснати от КТБ, са отишли за покупката на дялове: от "Пътстрой Пътища " ЕООД (прехвърляне от ИПС на "Евробилд 2003 "), за покупко-продажба на вземания с "Про лего " АД и "Синектик " ЕООД, за покупка на акции от "Евробилд София " ЕАД и "Лекс Пропъртис " АД за закупуване на недвижими парцели, включително на търгове на Частни правосъдни реализатори.

В отчета на AlixPartners е посочен търг за парцел, продаван поради заем от КТБ за 4.5 млн. лв.. Справка в Имотния указател разкрива, че в годините преди банкрута на КТБ сдружението интензивно е купувало парцели - и то освен на търг. Сред продавачите са "Атена Дивелопмънтс ", "Ай Ти Ди Груп " (собственост на Иван Драшков), "Овид Ентърпрайсиз " (сега благосъстоятелност на сирийски гражданин). Единият от заемите за 10.7 млн. евро е употребен за закупуване на акции от "Омикрон " АД – строителна компания, която с парите е погасявала заем към КТБ през 2013 година.

В постановлението на прокуратурата

за привличане на Цветан Василев като обвинен е посочен заем от 10 млн. евро, който е провиснал на 15 април 2014-та за "финансиране на "Сайга Консулт " ЕООД и обслужване (в случай, че възникне необходимост) на кредитните отговорности към КТБ АД на сдруженията "Ареском " ЕООД, "Консулт " АВ ЕООД, "Дунарит " АД, "Си Ди Мениджмънт " ЕООД, "Си Ди Дивелопмънтс " АД, "Корект Фарм " ЕООД, БГ "Корпорейшън " ЕООД, "Юлита 2002 " АД, "Интегрирани пътни системи " АД, "Старозагорски териториален кадастър " ООД, "Глобал Агро Трейд " АД, "Сън Сити 03 " АД, "Риъл Естейт Проджектс " ЕООД, "Корси Маунтин Рисорт " АД и "Авионамс " АД ".

Трябвало е заемите да бъдат обезпечени със залози на акции от двете компании и с ипотека на парцели в с. Самотино и на софийския бул. "Цариградско шосе " №113. Преди това банката трансферира постройката си на ул. "Граф Игнатиев " №10 на "Евробилд 2003 " за цена от 43 млн. лева, а за задачата сдружението получи финансиране от ТЦ-ИМЕ, "АВ Консулт ", "Рубин Индъстри ", "Юлита 2002 " и "Корект фарм ".

"Евробилд 2003 " е оповестено в неплатежоспособност с начална дата на задлъжнялостта 30 ноември 2014-та. Към 11 септември 2015 година общо отговорностите на длъжника към "Корпоративна комерсиална банка " АД по 11 контракта за заем възлизат на 92 270 хиляди лв.. Наложен е запор върху имуществото през февруари 2015 година, а по-късно е назначен краткотраен синдик - Людмила Лозанова, сменена по-късно от Боривой Миланов.

Обявяването в неплатежоспособност е по молба на компанията “Дивал 59” от 17 декември 2014 година, към която се причисляват КТБ и "Критие ". Още през януари 2015-та това сдружение пък показва доказателства, че "Евробилд " разпродава имуществото си на занижени цени.

В сигналите до прокуратурата категорично се показват врътките с имущество сред всички тези компании, които обаче

на процедура са под контрола на предпазения очевидец Лазов

В тях се приказва за няколко парцела, които са били благосъстоятелност на "Евробилд 2003 ", само че са били трансферирани на други компании. Така да вземем за пример още веднъж става дума за "София прес " (имот с повърхност от 7509 кв. м),плюс постройката на бул. "Цариградско шосе ", който през 2013-а е бил платен от сдружението, само че в края на 2014-а (след затварянето на банката) е продаден на пернишкото "Балкан Ерма " ЕООД за смешната сума от малко над 250 хиляди лв.. Ден по-късно този парцел е трансфериран за същата сума на сдружението с лимитирана отговорност "Бети-09 " и то със седалище в Перник. През 2015-та атрактивният парцел към този момент е благосъстоятелност на "Астън оптимум " ЕООД. Компанията е еднолично притежание на Ивайло Йорданов Николов. А той е изпълнителен шеф на сдружението "Промишлено строителство холдинг ". В добавка - и двете сдружения са регистрирани на еднакъв адрес - гр. София, ул. "Камен Андреев " 24.

Самият синдик Боривой Миланов на няколко пъти се пробва да оспори в Кюстендилския областен съд това голям брой от покупко-продажби - поради смехотворните цени, на които са изповядани. Но резултатът по този начин и не беше в негова изгода.

Сега на процедура синдикът прави следващия опит да събере въпреки и дребна част от това, което е останало в активите на оповестената в неплатежоспособност компания. Но тези продажби надали ще могат да покрият даже отчасти отговорностите на „ Евробилд 2003 “ към фалираната Корпоративна комерсиална банка.

И синдиците на банката сякаш също бяха подали искове в Софийския градски съд. На 20 април 2017-та е бил предявен иск, с който се упорства покупко-продажби на "Евробилд 2003 " да бъдат оповестени за недействителни във връзка с кредиторите й. Вероятно той е бил заведен по Закона за банкова неплатежоспособност.

Тук е моментът да напомним още, че преди пет години неправителствената организация "Ние, жителите " предизвести, че с бездействието си синдиците на банката непосредствено попречват опцията да бъде попълнена масата на несъстоятелността й. Хората от организацията имаха поради да бъдат анулирани разпоредителни покупко-продажби с имущество за над 100 000 000 лева, осъществени от "Евробилд 2003 " директно преди да стартира производството по несъстоятелността й.

Въпреки подадените сигнали нито един надзорен орган в страната не реагира. И въпросът дали някой ще потърси отговорност за всички тези вреди остава без отговор...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР