Скъсана язовирна стена, селища под вода и взаимни обвинения между

...
Скъсана язовирна стена, селища под вода и взаимни обвинения между
Коментари Харесай

Наводнения и евакуации в Херсон след взривяването на язовира Каховка

Скъсана язовирна стена, селища под вода и взаимни обвинявания сред Киев и Москва. Това е равносметката от гърмежа при язовир " Нова Каховка " в Херсонска област тази нощ, в резултат на което бяха отприщени милиони кубически метра вода.

150 тона машинно масло са се разлели във водите на Днепър поради провалите в централата на Нова Каховка. Украинските управляващи се притесняват от нови течове и предизвестиха за риск за околната среда.

Цивилните получиха разнопосочни разпоредби от локалните администрации от двете страни на Днепър.
Тази заран украинските управляващи проведоха евакуация на жителите от десния бряг на реката.

" Жители на Херсонска област, съветската войска извърши терористична офанзива и взриви язовира " Каховка ". След 5 часа равнището на водите ще е сериозно високо. Започна евакуация на популацията. Пригответе си документи и движимости от първа нужда и очаквайте рейсовете, които да ви отведат на безвредно място ", съобщи Олександър Прокудин, началник на администрацията в Херсон.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо обаче означи, че не се постанова огромна евакуация.

" Тази нощ Киев извърши следващия незаконен акт против цивилно население с ракетна офанзива против " Нова Каховка ". Ситуацията не е сериозна и няма да попречи на въоръжените ни сили да пазят левия бряг на реката. Нивото на водата се повиши с 4 метра, само че се стабилизира. Има разрушена инфраструктура, само че това няма да наруши номралния живот в цялата Херсонска област. Дори не се постанова евакуация, хората не употребяват изпратените в селата рейсове ", сподели Владимир Салдо, губернатор на Херсонска област.

Според назначения от Москва кмет на Нова Каховка целият град към този момент е под вода.

" Нивото на водата не стопира да се повишава. Евакуираме хората, които са надолу по течението. Наводнени са помпени станции, разрушени са електропроводи, къщи, водата се стича неконтролируемо ", разяснява Владимир Леонтиев, кмет на Нова Каховка.



Украинският президент Володимир Зеленски свика по неотложност Националния съвет за сигурност.

" Тази нощ те взривиха стената на водноелектрическата централа " Каховка ". Взривът е станал в 2:50 ч. Това е безусловно тенденциозен, плануван гърмеж. Знаеха тъкмо какво вършат. Само си представете размера на язовира - това е едно от най-големите водни складове в Украйна. Южните ни региони са наводнени. 80 градове и села са под вода. Евакуацията стартира. И това са единствено първичните последици ", съобщи Зеленски.



Кремъл упрекна Киев в бойкот.

" Това е умишлен бойкот от украинска страна, който евентуално може да има доста тежки последици за няколко десетки хиляди поданици в района. Ясно е, че цели да лиши Крим от вода ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Появиха се опасения за естественото действие на най-голямата нуклеарна централа в Европа " Запорожие ", която употребява вода за изстудяване на реакторите си точно от " Нова Каховка ".

" Няма директен риск за сигурността на АЕЦ " Запорожие ", уточни Рафаел Гроси, общоприет шеф на Международната организация за атомна сила.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР