Скъпият природен газ и като цяло високите цени на енергията

Скъпият природен газ и като цяло високите цени на енергията ...

Скъпият газ може да се окаже катализатор за петролните пазари


Скъпият природен газ и като цяло високите цени на енергията в Европа може да се окаже катализатор за цените на петролните пазари, пише в прогноза на Goldman Sachs, цитирана от Ройтерс.

Според инвестиционната банка през зимата, при сегашното състояние на газовия пазар, ще се увеличи търсенето на петрол с 900 хил. барела дневно. Това вероятно ще доведе до ръст на цената на петрола с допълнителни 5 долара на барел, тоест до средно 80 долара през четвъртото тримесечие на 2021 година.

Според оценките на Goldman Sachs този сценарий е много по-вероятен, отколкото появата на нов вариант на коронавируса , който да ограничи търсенето на петрол в следващите месеци.Още по темата

Цените на газа и на енергията растат в Европа през последните месеци и това накара някои . Много индустрии спират работа в дните, когато цените на тока са прекалено високи.

Цената на европейския сорт Брент на международните петролни пазари в понеделник (20 април) достига ниво от малко под 75 долара за барел. Американският сорт лек суров петрол се търгува за почти 71 долара за барел.

Ройтерс припомня още анализ на Bank of America, според който цената на петрола ще надхвърли 100 долара за барел при по-студена от обичайното зима в Европа и ще се задържи на това ниво през първото полугодие на 2022 година.
Barclays пък не очакват скорошно намаление на цената на природния газ в Европа на фона на полупразните газохранилища, както и увеличеното търсене на втечнен газ в Азия.

Източник: investor.bg