Някои страни от Източна Европа, които купуват руски обогатен уран

...
Някои страни от Източна Европа, които купуват руски обогатен уран
Коментари Харесай

Страните от Източна Европа искат да се откажат от ценен ресурс от Русия

Някои страни от Източна Европа, които купуват съветски обогатен уран за своите атомни електроцентрали, започнаха да търсят нови снабдители, като се стремят да понижат зависимостта си от съветското нуклеарно гориво, оповестява Bloomberg.

Някои атомни електроцентрали възнамеряват да сключат нови контракти до 2025 година, а в качеството на различен снабдител се преглежда Казахстан. Страната създава към 40 % от международния уран.

Както отбелязва изпълнителният шеф на казахстанската държавна компания " Казатомпром " Ержан Муканов, " геополитическата неустановеност трансформира потоциците на нуклеарното гориво, подтиквайки някои производители да основават ресурси ". Той удостовери, че Казахстан приготвя своите ресурси за рандеман на уран, като се стреми да отговори на сегашните потребности на пазара. Муканов също по този начин акцентира, че тази година производството на гориво в страната ще се поддържа на равнище от 22 хиляди тона.

Bloomberg напомня, че Съединените щати също биха желали да понижат зависимостта си от съветския обогатен уран, само че това не съумя да ограничи стремителния растеж на експорта на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР