Скъпи приятели!Скоро ще изпратим 2022 година. Това беше наистина сложна

...
Скъпи приятели!Скоро ще изпратим 2022 година. Това беше наистина сложна
Коментари Харесай

Митрофанова: Пътят към новия световен ред обещава да бъде дълъг и труден

Скъпи другари!

Скоро ще изпратим 2022 година. Това беше в действителност комплицирана година, предиздвикала ни да вземем сложни, съдбовни решения.

Да живееш в епохата на промени не е лесна орис, само че таман в такива времена разбираш, какво е в действителност значимо, а какво не. Заминаващата година ни сподели, че от време на време заради близкия си би трябвало да жертваш своя комфорт. Че правилните другари се познават в потребност. Че истината е доста по-важна от каквото и да е мнение, което се пробват да наложат извън.

За руско-българските връзки 2022-ра не може да се счита за положителна. Официалните контакти бяха прекратени, съдействието съвсем не се е водело. Реториката и на българското управление, и на централните медии по отношение на нас беше едностранчива, а политиката – искрено неприятелска. Зад многочислените клишета се е изгубило най-важното – способността да се чуем и да се разбираме.

Но имаха и положителни неща. Съумяхме дружно и на почтено равнище да отбележим 120 години от освещаването на храм-паметника „ Рождество Христово “ на Шипка, 145-та годишнина от Плевенската епопея, 70 години от основаването на Подворието на Патриарха Московския и на цяла Русия в София. Руските креативен колективи, които посещаваха България, ги посрещаха претъпкани зали. Културата ни и изкуството оставаха тук обичани и търсени.

Бих желала да изразя благодарност на всички, които макар сложностите ни демонстрираха взаимност. На всички, които с схващане се отнесоха към нашата позиция, даже в случай че тя се отличаваше от тяхната лична.

Едва ли 2023 година ще бъде много по-лесна. Вече е ясно, че пътят към новия международен ред дава обещание да бъде дълъг и сложен. Това значи, че би трябвало да се сдобием с самообладание и да бъдем подготвени за промени.

В тази връзка бих желала да пожелая на всички нас мъдрост, дарба да се приспособяваме и да одобряваме новото. Казват, че всяко зло е за положително – дано да бъде по този начин.

Бъдете здрави и щастливи, деликатни към себе си и към околните. Честита нова 2023 година!

Посланик на Русия в България Елеонора Митрофанова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР