Скъпи деца,Уважаеми учители,Уважаеми родители,Първият учебен ден винаги е ново начало

...
Скъпи деца,Уважаеми учители,Уважаеми родители,Първият учебен ден винаги е ново начало
Коментари Харесай

Приветствие от министър Пенов по повод новата учебна година

Скъпи деца,

Уважаеми учители,

Уважаеми родители,

Първият образователен ден постоянно е ново начало за всички нас. Не единствено за децата, които за първи път влизат в класната стая, само че и за по-големите възпитаници, за учителите, които, паралелно с родителите, са призвани да основат и възпитат знаещи, сърцати и виновни хора. Политиците идват и си отиват, само че учебното заведение остава като безконечна вяра за бъдещето. Вечна полезност, от която националният колос Иван Вазов направи емблема, сядайки в креслото на министър преди тъкмо 125 години, на 7 септември 1897 година

На този ден е признато да се приказват тържествени слова, идната образователна година поражда основателни очаквания, само че е почтено да си кажем, че поражда и опасения, тъй като имаме и доста компликации, които не са решени. Надеждите ни са свързани с това, че с всяка последваща година се усилва достъпът до нови познания и благоприятни условия за тяхното асимилиране. Информационното общество, в което живеем, дава доста, само че и изисква доста от нас. Всички дружно през днешния ден можем да реализираме доста повече, в сравнение с преди две-три десетилетия.

Едновременно с това условията към всички нас стават доста повече. Образованието е това, което основава нацията. Бъдещето на нашите деца през днешния ден в доста по-голяма степен зависи от резултатите, които те ще реализиран в учебно заведение. Без положителни резултати в учебно заведение и без висока подготовка, младежите ще имат малко благоприятни условия за сполучлива реализация в живота. Отговорността ни като родители, учители и преподаватели към всички тях е още по-голяма.

За страдание, напоследък като че ли мислим не толкоз по какъв начин да преодолеем бариерите, които пречат на учебното заведение да извърши своята задача на създател на бъдещето, що се касае за епидемиологичната конюнктура и рисковете за онлайн образование. Практиката ни демонстрира, че живият контакт с учениците е скъп и нищо не може да го размени качествено и съответно.

И въпреки всичко аз съм оптимист за бъдещето на нашето обучение, а оттова и за бъдещето на България. Оптимизъм ми дават хилядите учители, за които специалността в действителност е предопределение и идея, съзнателен житейски избор за реализация. Нашата просветителна система е била и е главен фактор за духовното, стопанско и политическо възобновление на нашия народ. Тази нейна задача е неповторим български феномен. Вярвам, че и през днешния ден българското учебно заведение играе и от ден на ден ще играе такава роля. Нашите общи старания през днешния ден ще дадат на Родината ни нови генерации, способни да я водят напред в един свят, в който знанието е най-големият капитал.

Скъпи възпитаници,

Колкото повече старания влагате в учението, толкоз по-бързо и елементарно ще пристигна по-късно триумфът за вас. Пожелавам на вас, на вашите родители и учители на първо място доста здраве и високи резултати, с които всички дружно да се гордеем!

Уважаеми учители,

Въпреки компликациите, аз имам вяра, че най-трудните години за българския преподавател към този момент са в историята. Позитивната смяна не става за един ден, няма да се усети бързо, само че съм уверен, че всеки от нас ще даде най-хубавото от себе си за образованието. То сътвори всички нас, длъжни сме да му осигурим умерено и перспективно развиване. Защото единствено то може да остави във времето последващи сполучливи генерации.

Уважаеми родители,

Училището може да даде доста на учениците, само че то не може да размени хубавичко фамилна среда, в която персоналният образец на родителите, виновното отношение към работата на децата в учебно заведение дават късмет младите да се изградят като експерти и жители и да получат положително образование.

Честит празник и на добър час!

Проф. САШО ПЕНОВ, Министър на образованието и науката
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР