Скандалният шеф на Национален фонд Култура“ (НФК) Сава Драгунчев беше

...
Скандалният шеф на Национален фонд Култура“ (НФК) Сава Драгунчев беше
Коментари Харесай

Министърът на културата Кръстю Кръстев уволни скандалния Сава Драгунчев от Фонд „Култура“

Скандалният началник на Национален фонд „ Култура “ (НФК) Сава Драгунчев беше уволнен от министъра на културата Кръстю Кръстев ден след оставката на държавното управление „ Денков “. Актьорът от Народния спектакъл стана прочут не толкоз с театралните си функции, колкото с пикантната история, че се подвизава под профила „ Кралицата “ в една от известните г*й мрежи за поръчков рисков с*кс.

 

Ученикът на Стефан Данаилов минаваше за протеже на някогашния министър на културата Атанас Атанасов или Просто Наско, Именно недоразумението от „ Продължаваме промяната " през лятото на 2022 година назначи Драгунчев за краткотраен изпълнителен шеф на НФК до оповестяването на конкурс. Такъв конкурс близо 2 години по този начин и не беше разгласен:

През това време кръгове от арт гилдията упорстваха за оставката на Сава Драгунчев, защото съгласно тях бил в спор на ползи. Той в действителност беше санкциониран с 2000 лв., защото е бил преводач на пиеса, спонсорирана от Фонд „ Култура “.

 

Напоследък капката на търпението на търпението и на депутатите от Комисията по просвета в Народното събрание стартира да прелива и нейният ръководител Тома Биков от ГЕРБ настоя Сава Драгунчев да бъде уволнен поради негови дейности като началник на НФК, които могат да доведат до загуби на милиони левове. Биков разгласи, че над артиста е обтегнат чадър от най-високо място и по тази причина никой не смее да го махне. Малко по-късно Кръстю Кръстев уволни „ Кралицата “. Решението съответства с подаването на оставката на кабинета на Николай Денков, който е представител на ПП-ДБ и в очакване на ротацията, когато министър председател би трябвало да стане Мария Габриел от ГЕРБ.

Самият артист се въздържа да разяснява отстраняването си, само че негови правилни чиновници от фонда излязоха с декларация, че уволнението му е незаконосъобразно и заплашиха със стачка.

Преди Драгунчев да бъде махнат от НФК, Тома Биков разкри, че неотдавна изпълнителният шеф е излязъл в болнични, а преди този момент е оповестил на уеб страницата на фонда стратегии от Плана за възобновяване и резистентност на стойност 25 милиона лв..

„ Правилата, които са направени от фонда, са разнообразни от тези, които са контрактувани с Европейската комисия. Това значи, че се рискуват освен парите от проекта за просвета, само че и за други браншове, като вредите могат да доближат към 200 милиона лв.. По този метод, вместо българската просвета да получи 80 милиона лв., българската страна може да загуби 200 милиона “, написа депутатът.

 

 „ По въпроса може да се изиска информация от Министерството на финансите, чиито чиновници са били потресени от това деяние на Сава Драгунчев. През последните 9 месеца за промяната на Драгунчев се разгласи цялата комисия по просвета в Народното събрание, голяма част от културния бранш и управлението на Министерството на културата. Въпреки това Драгунчев към момента не е заменен, тъй като над него явно има разпънат политически чадър от най-високо равнище. Затова, оттук насетне, за провалянето на Плана за възобновяване няма да носи отговорност той, а персонално Николай Денков, който го пази и не разрешава фондът да схване съответна форма “, съобщи шефът на парламентарната комисия по просвета.

 

В последна сметка министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев уволни Драгунчев и се чака в скоро време да бъде определен нов изпълнителен шеф. В края на февруари Кръстю Кръстев назначи нови членове на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “. Преди това за първи път Министерството на културата разгласява цялостен лист с номинираните по предложение на креативните съсловни организации, на университетските институции в региона на културата, на организациите с нестопанска цел в региона на културата и на културните дейци. След това Кръстев дефинира комисия, която да прегледа постъпилите номинации и оферти за нови членове на Управителния съвет. От администрацията на НФК отвърнаха, че новият изпълнителен шеф би трябвало да се избере само посредством конкурс, а не от УС.

 

 „ Необходимо е да се вземе под внимание, че в случай че министърът на културата въпреки всичко си разреши да смени изпълнителния шеф в този миг, стопира Планът за възобновяване и резистентност и Проект  42, както и постоянните стратегии за 2024 и 2025 година Необходимостта от незабавни оперативни дейности при смяна на управителен орган за обезпечаване на достъп, осведоменост и адекватност в преценката ще провалят заложените периоди от Европейската

комисия и ЗЗРК и ще създадат невероятно реализирането на процедурите по ПВУ и състезанията от регулярната стратегия.

Екипът на Националния фонд „ Култура “ намира за изцяло неразумно и безконтролно министърът на културата в оставка да възнамерява дейности като промяна на изпълнителния шеф, от които ще пострада целият културен бранш

 

Администрацията на Националния фонд „ Култура “ не може да си разреши да взе участие в този гибелен сюжет, който на процедура стопира осъществяването на работните отговорности на чиновниците на Фонда, и подхваща стъпки по протестни дейности, съгласно Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия “, обявиха от НФК.

 

През юли м.г. Кръстю Кръстев санкции с 2000 лв. Сава Драгунчев поради спор на ползи. Глобата беше наложена съгласно антикорупционния закон. Директорът на НФК отхвърли да е имало спор на ползи, защото по думите му той е поел въпросните задължения, преди да бъде назначен на управителния пост. Разследващата комисия на Министерството на културата обаче заключи друго и го санкции.

 

46-годишният Сава Драгунчев е артист, режисьор, учител и преводач. Част от актуалните пиеси от британски и американски създатели, които се слагат в българските театри, са в негов превод.

 

Той има и бакалавърска степен по Икономика и магистърски степени по „ Английска лингвистика “, „ Международни политически връзки и сигурност “ и „ Макроикономика “ в Софийския университет.

 

През 2004 година е признат в НАТФИЗ „ Кръстю Сарафов “ със компетентност „ Актьорско майсторство за трагичен спектакъл “ в класа на проф. Стефан Данаилов и приключва през  2008 година Той е лекар по театрознание и театрално изкуство. От дълги години е част от трупата на Народния спектакъл. Драгунчев бе и един от претендентите в състезанието за шеф на Народния спектакъл, който беше извоюван от режисьора Васил Василев през 2022 година Покрай абсурда с над 90 000 лв., дадени от Фонд „ Култура “ за травеститско шоу, журналистът и фотограф Виктор Димчев разкри, че Сава Драгунчев се подвизава с профил „ Кралицата “ в една от известните г*й мрежи за поръчков рисков с*кс.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР