Скандалните данни за пряка обвързаност между разследващи и разследвани по

...
Скандалните данни за пряка обвързаност между разследващи и разследвани по
Коментари Харесай

Обвинител и обвиняем по Осемте джуджета се оказаха колеги по стая в Прокуратурата

Скандалните данни за директна обязаност сред проверяващи и разследвани по делата против Нотариуса и Петьо Еврото не престават да излизат на ярко с нова мощ.

В деня, в който градският прокурор на София Илиана Кирилова демонстративно отхвърли да се яви пред Народното събрание, " Свободна Европа " разгласява свое следствие, което основава съществени подозрения за безпристрастността на делата против групировките за търговия с въздействие в прокуратурата.

Данните от него бяха представени от депутата Бойко Рашков пред комисията " Нотариуса " в гневна тирада по адрес на отсъстващата Кирилова.

Бившият началник на Национална следствена служба разгласи, че за 44 година работа като магистрат не е виждал толкоз огромен скандал с " мафиотска конструкция в прокуратурата, за която българското общество разчита да разкрива закононарушения ".

Опорочени ли са следствията за Еврото и Нотариуса?

Единственият прокурор от Софийската градска прокуратура, който се занимава с делата за двете групировки, е Йордан Петров от отдел " Специализиран " на ведомството, ръководено от Илиана Кирилова.

" Свободна Европа " цитира информация от три самостоятелни източника, съгласно които Петров е имал сантиментална връзка в предишното с колежката си Божидара Ганева.

Медията твърди, че Ганева е едно от имената, упоменати в свидетелски показания през лятото на 2023 година по делото за насила, упражнявана от Петьо Петров - Еврото по отношение на магистрати. Тя е брачна половинка на различен настоящ прокурор на управителен пост - шефът на Апелативната прокуратура на София Радослав Димов.

Схемата за въздействие на Петьо Петров стана обект на следствие на Софийската районна прокуратура едвам откакто той влезе в открит конфликт с Иван Гешев през юни 2023. Това е първото дело, по което беше повдигнато обвиняване за корупция против прословутия някогашен следовател - макар че Антикорупционният фонд разкри ясни данни за дейностите му още през 2020.

Това произвеждане е конфискувано във висшестоящата Софийска градска прокуратура, тъй като единствено тя има право да проверява магистрати - а за няколко дни СРП събира купища показания за директни връзки на Еврото с прокурори на най-високо равнище, в това число за Борислав Сарафов и за ръководителката на СГП Илиана Кирилова.

Нейният зависещ Йордан Петров е и индивидът, който приключва следствието.

При това - Петров повдига и обвиняване на един от четиримата прокурори за това, че си разрешил непозволено да повдигне обвиняване на Петьо Еврото.

Под удара на СГП е подложен магистратът Константин Сулев.

Според данните на " Свободна Европа " - Сулев и обвинителят му Йордан Петров " дълго време са се помещавали в една стая в СРП, което допуска по-близки колегиални връзки. Въпреки това Петров не си е направил отказ от делото ".

От страната на Районната прокуратура на Невена Зартова, която по искане на Борислав Сарафов се проверява в няколко следващи проверки, също има поредност съществени проблеми.

Например - признанието на Зартова, че е била в другарски връзки с юрист Велимир Атанасов, който се счита за дясна ръка на убития Нотариус. И Атанасов, и Мартин Божанов са били посетители на ведомствено празненство на СРП преди години.

Атанасов е бил измежду очевидците под следствието против Петьо Еврото в СРП през юни 2023 година, само че самоличността му сякаш трябваше да е скрита с прокурорска отбрана.

Тази отбрана беше свалена едностранно от... прокурора Йордан Петров пред bTV. Скоро по-късно " Капитал " заяви, че останалите очевидци по делото против Еврото са почнали да се отхвърлят от показанията си. Така даже данните да стигнат до съдията Даниела Талева, оправомощена да проверява Борислав Сарафов, тя към този момент няма защо да се захване.

Бойко Рашков: Не ми е известно Илиана Кирилова да има един обвинителен акт, импортиран в съда - направете си заключения за какво е сложена там

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков насочи солидни рецензии против отсъстващата градска прокурорка Илиана Кирилова, като индиректно я упрекна в непросветеност и осъществяване на поръчки.

" (В СГП) под нейно управление не се реализира същинско систематизиране на инцидентен принцип на делата. Тя е направила по този начин - и от времето на Гешев - че делата да се разпределят на съответен прокурор. Бих споделил - комфортен прокурор. Един от тях води следствието против своя сътрудник от Районната прокуратура. Позволявам си да кажа това и по персоналните ми наблюдения, до момента в който бях министър на вътрешните работи. Много необичайно за какво всички сходни каузи се падаха на този човек, в случай че той, по мнение на негови сътрудници, доста години не се е занимавал със същинска прокурорска работа, а с осъществяване на наказванията ", сподели Рашков по адрес на Йордан Петров.

" Още по-странно е за мен да работиш 2, 3, 4 години с един човек в един кабинет, след което да те слагат на това място в СГП и ти да изготвиш обвинителен акт против него ", сподели той.

Рашков уточни, че Наказателно-процесуален кодекс изисква от магистратите отказ при условия, които сочат към преднамереност и насочи същите рецензии към Илиана Кирилова поради нейното другарство с Петьо Петров-Еврото.

В изявление за " Сега " Кирилова удостовери, че и тя е споделяла общ кабинет с Петров, до момента в който са били следователи в Градската прокуратура преди години.

" Тя е назначена по изключение - вместо с конкурс, тя, като приближен човек не знам на кой, е била конфигурирана за началник на СГП ", разгласи Рашков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР