Скандалната ексшефка на Агенция Митници“ Петя Банкова, която бе освободена

...
Скандалната ексшефка на Агенция Митници“ Петя Банкова, която бе освободена
Коментари Харесай

Любовник бандит вкарал митническата шефка Петя Банкова в крими мрежата на Паскал

Скандалната ексшефка на Агенция „ Митници “ Петя Банкова, която бе освободена от ареста от Софийския градски съд преди броени дни против парична гаранция от 10 000 лв., е пропяла непринудено против бандата на Никола Николов – Паскал.

Пред проверяващите тя е разказала за присъединяване на няколко знакови митничари и служители на реда в мрежата за незаконен експорт на цигари през българските граници.

 

Петя Банкова, която беше зрелищно задържана в кабинета си тази пролет като един от настойниците на огромна контрабанда на цигари, движена от Паскал, някогашният началник на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров и неговия наследник Стефан, е признала по време на последния си разпит пред проверяващите отпреди 10 дни, че постоянно е комуникирала с татко и наследник Димитрови, с които я срещнал някогашният й съкровен другар.

В показанията си Банкова е разкрила и имената на няколко митнически шефове, които подпомагали групата на Паскал в безпроблемния трафик на контрабандни артикули. Сред посочените имена, са това досегашния шеф на митницата в Бургас Валери Стефанов, както и на някогашните началници на варненската и русенската митница Хризантема Бауренска и Володя Петров, които са разследвани, че ежемесечно са получавали тлъсти подкупи от контрабандистите.

 

Сред посочените от Банкова като част от групата на Паскал авторитетни митничари е и началникът на дирекция „ Митническо разузнаване и проверява не “ Георги Георгиев.

 

„ Петя Банкова реши да признае виновност и да пропее против Паскал и хората му поради диагнозата „ рак на червата ", която й беше сложена от лекарите в средата на септември.

От терзание и стрес в килията на следствения арест някогашната шефка на митниците се поболя и се тормози с съображение, че й остава малко време да живее. В последните седмици Петя Банкова повръща кръв и не може да стои на краката си. Тя постъпи за лекуване в „ Пирогов “, след това беше преместена в Министерство на вътрешните работи болница, като всички прегледали я лекари са безапелационни, че не й остава доста време живот в кошмарните условия на арестантската килия. Заради това тя се съгласи да сътрудничи на държавното обвиняване “, разкрива столичен криминалист.

Според юристите на Банкова тя фактически е помогнала на прокуратурата, само че не с показания против съпроцесниците си Паскал и татко и наследник Димитрови,

 

Твърди се, че Банкова, която беше назначена за шефка на Агенция „ Митници “ единствено два месеца преди арестуваното си – през февруари 2024 година, е била вкарана в мрежата на Паскал от нейния съкровен другар Георги Скриников, някогашен шеф на защитата на убития мафиот Алексей Петров. Скриников, който е инструктор по карате в Централния полицейски клуб, зарязал митничарка №1 след ареста й и даже не вдигал телефона на нейния брат Стефчо Банков, който е дълготраен служител на реда.

 

„ Петя е жертва на любовника си престъпник, който от нейно име кадруваше в Агенция „ Митници “ и прибираше подкупите от бандата на Паскал, с цел да ги разпределя по веригата “, твърди осведомен с персоналната и професионалната драма на задържаната митничарка №1. Според думите му Банкова назначавала хора под давление на любовника си Георги Скриников още от предходната есен, когато беше назначена за зам.-директор на Агенция „ Митници “ от тогавашния финансов министър Асен Василев. Неофициално се твърди, че виновен за прехвърлянето на Банкова от ДАНС в митниците е Алексей Петров, премахнат от наемен палач през лятото на 2023 година

 

В оперативна разработка на ДАНС, открита предходната есен, източник със засекретена идентичност от Агенция „ Митници “ споделя, че всяка седмица до шефката Петя Банкова са достигали по 1 милион евро подкупи от Паскал за безпроблемното прекосяване на цигари и горива през границите.

Парите били усвоявани от Георги Скриников и от някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който също е измежду обвинените като част от бандата на Паскал. През пролетта в медиите се появиха серия от скандални фотоси на Живко Коцев с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, както и негова снимка с някогашната министърка на туризма Николина Ангелкова, на която демонстрира часовник „ Ролекс “ за 50 000 лева на дясната си китка.

 

Неофициално се твърди, че показания против Петя Банкова е дал и заместникът й Людмил Маринов, който разказал, че някогашната шефка на митниците взела на прицел началника на митническия пункт „ Лесово “ Ангел Пейков, който пречел на прекосяването на тирове с контрабандни цигари, влизащи в България от Турция. Твърди се, че уволнението на Ангел Пейков се е случило по експлицитното гледище на Марин Димитров – Ярата, поради издадена от него заповед всички преминаващи през границата тирове да бъдат подробно проверявани и разпломбирани.

 

На мястото на Ангел Пейков шефката на Агенция „ Митници “ сложила Мирослав Сарандев, който в началото бил гласен от нея за началник на митницата в Калотина.

 

Според данни от следствието контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал и обвързваните с него татко и наследник Марин и Стефан Димитрови, се е разпростирала върху рекордните осем Граничен контролно-пропусквателен пункт в България. Под контрола на 64-годишния някогашен митничар и сътрудник на Държавна сигурност са били най-оборотните ГКПП-та в страната – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, както и Лесово, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, Калотина, Дунав мост – Русе, Граничен контролно-пропусквателен пункт Видин, Граничен контролно-пропусквателен пункт Оряхово и гранично-пропускателният пункт при село Стрезимировци.

 

Съществуват оперативни данни, че престъпната конструкция на Паскал е пробвала да постави ръка върху бизнеса с трафик на бежанци и тяхното незаконно прекосяване през България с поддръжката на чиновници на „ Гранична полиция “.

 

В края на предишния месец Никола Николов – Паскал, беше арестуван в Белград, а от прокуратурата оповестиха незабавно след задържането му, че са подхванати незабавни дейности по връщането му в България. Мнозина обаче пророкуват, че правосъдните управляващи в Сърбия може да откажат екстрадицията с претекст, че правосъдното дело против Никола Николов и бандата му още не е стартирало всъщност.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Никола Николов – Паскал Агенция „ Митници “ Петя Банкова Марин Димитров Стефан Димитров Валери Стефанов Хризантема Бауренска Володя Петров Георги Скриников Алексей Петров Николина Ангелкова Марин Димитров – Ярата Ангел Пейков Людмил Маринов Мирослав Сарандев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР