Скандална промяна в правилата на българския футбол предприе БФС. На

...
Скандална промяна в правилата на българския футбол предприе БФС. На
Коментари Харесай

Скандал! Падна ограничението за чужденци във футбола

Скандална смяна в разпоредбите на българския футбол предприе БФС. На провелия се преди 2 дни Изпълком, който бе скришен, е взето решение да отпадне ограничаването за чужденци отвън Европейски Съюз.

Досега всеки клуб от Първа лига можеше да разполага с петима футболисти, които не са представители на 27-те страни членки на Европейски Съюз.

След решение на Изпълнителния комитет на БФС, считано от 14 февруари, всички клубове от елита получават право да картотекират 20 задгранични състезатели, без ограничаване на тяхното поданство. Това значи, че хипотетично даден отбор към този момент може да излезе на игрището с 11 костариканци да вземем за пример.

Променя се и правилото за тимовете от Втора лига, които до този миг нямаха право да употребяват чужденци, пристигнали оттатък рамките на Европейски Съюз, като се изключи клубовете, които разполагат с дублиращ състав. Те можеха да " смъкват " във Втора лига единствено по един състезател от квотата на тези отвън Европейски Съюз.

Решението на БФС разбуни духовете във футбола, като съгласно мнозина това ще убие развиването на родните играчи и ще разреши на клубовете да внасят безграничен брой наемници от чужбина.

Затова от ведомството на Борислав Михайлов се пробваха да трансферират топката на Профилига и прецизираха, че решението е взето след предложение от футболните клубове. Не стана ясно обаче от кои тъкмо клубове.

„ Тази политика е наложена във водещи европейски страни като Германия, Португалия, Хърватия, Унгария и така нататък, поради финансовите и спортно-технически изгоди за клубовете от привличането на гении отвън Европейски Съюз, а също и за националните тимове, които биха могли да ги употребяват след това – постоянно срещана процедура в модерния футбол.

Подчертаваме, че всяко решение на БФС е в полза на клубовете и е стратегически обосновано и основано както на правилата на УЕФА, по този начин и на законите на Република България ", написа футболният съюз на формалния си уебсайт.

Въпреки позицията на БФС, доста клубове, мениджъри и треньори обществено се възпротивиха и даже се заканиха да преминат към протестни дейности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР