Скандална и тайна подмяна на текстове в обсъдена с обществеността

...
Скандална и тайна подмяна на текстове в обсъдена с обществеността
Коментари Харесай

Тайно подменена заповед отваря вратата за строежи на камчийските дюни

Скандална и загадка замяна на текстове в разисквана с обществеността заповед за оповестяване на предпазената зона " Камчия " отваря вратата за застрояването на най-големия комплекс дюни, сигнализираха от самодейността " Зелени закони " в петък. Тя показва, че в обнародваната в Държавен вестник заповед липсва експлицитна възбрана за градежи там, каквато е имало в оповестения за съвещания вид.

На 25 септември 2020 година Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разгласява на интернет страницата си за заповедта за отбрана на зоната " Камчия " в пакет от общо 50 такива проектодокумента.

" Файлът на този план е основан през декември 2014 година и съдържа възбрана за строителство, а също и за разораване, преобразяване в трайни насаждения, извеждане на сечи в съответни парцели с посочен номер от кадастъра. Тези парцели са в действителност дюни, които в несъгласие с Конституцията са оповестени първо за земеделска земя, а след това са урбанизирани и трансферирани на частни лица. Министерство на околната среда и водите разгласява проектозаповедта и дава период от един месец за публично разискване. Докато трае разискването обаче файлът, качен на уеб страницата на министерството, е сменен с различен, основан на дата 24.09.2020 година В този нов вид на плана експлицитната възбрана за застрояване на парцелите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци липсва. Такава липсва и в обнародваната тази седмица в държавен вестник заповед ", показват от " Зелени Закона ".

Според самодейността евентуалното опрощение на Министерство на околната среда и водите ще е неналичието на възражения против отпадането на възбраната, за която обаче специалистите не са подозирали, че са сменени текстовете.

" Не е напълно ясно по кое време се е случила подмяната на единия вид с другия. Инструментът web.archive.org оказва помощ да се възвърне версията на уеб страницата на Министерството от 28 септември 2020 година И там се вижда, че е със възбрана за строителство. Двама специалисти, с които разговаряхме, са свалили на компютрите си два разнообразни разновидността на плана. Единият е свалил първичния на 11 октомври, а другият - сменения на 19 октомври 2020 година Т.е. подмяната би трябвало да се е случила в този интервал - 11-19 октомври 2020. Срокът на публичното разискване е бил до 25 октомври, което значи, че действително е имало единствено няколко дни, в които настоящият вид на заповедта е бил онлайн, само че разумно, никой от заинтригуваните не е забелязал, че файлът е нов, откакто имената на двата файла са сходни (Pr_zap_BG0000116_Kamchiya и Pr_zap_ZZ_BG0000116_Kamchia) ", изясняват от " Зелени закони ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР