Скандалите за фалшиви новини са навредили на доверието в медиите

...
Скандалите за фалшиви новини са навредили на доверието в медиите
Коментари Харесай

Фалшивите новини рушат доверието най-вече в социалните мрежи


Скандалите за подправени вести са навредили на доверието в медиите в Съединени американски щати и в други страни по света, само че резултатът е надалеч по-лош за обществените мрежи и онлайн медиите, в сравнение с за обичайните печатни издания и малките екрани. Това демонстрира социологическо изследване, представено от Ройтерс.

Според проучване на компанията Кантар измежду 8000 души в Съединени американски щати, Бразилия, Англия и Франция, вестниците, списанията и телевизионните новинарски медии резервират по-сериозна доза публично доверие.

Общо 58 % от запитаните декларират, че откакто са разбрали за подправените вести, са почнали да изпитват по-малко доверие към изявления в обществените мрежи за политика и избори. При обичайните медии този дял е 24 %.

Изследването сочи също, че има връзка сред задълбочеността на отразяване на новините и нивото на доверие. Много повече хора дават висока оценка на задълбочените мнения и разбори в списания, малките екрани, радиа и вестници, в сравнение с новините в обществените мрежи.

Кантар отбелязва, че съгласно нейния разбор потреблението на израза " подправени вести " се е нараснало към президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година и е достигнало връх при встъпването в служба на президента Доналд Тръмп.

Посочва се обаче, че липсва единогласие и изясненост за дефиницията и произхода на понятието " подправена вест ".

Запитани за смисъла на израза, 58 % от интервюираните декларират, че той се отнася за истории, изфабрикувани от обичайната медия. Според 42 % това са информации, оповестени от медии, които сами се показват за такива.

Посочва се също, че от изследваните четири страни, в Бразилия е най-големият брой хора, смятащи, че подправени вести са повлияли на изборите в страната им - 69 %. Следват Съединени американски щати с 47 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР