Скандалите с новия варненски булевард “Васил Левски не секват. Успоредно

...
Скандалите с новия варненски булевард “Васил Левски не секват. Успоредно
Коментари Харесай

Варненският мегабулевард се оказа “защитен” от цветя наполовина

Скандалите с новия варненски бул. “Васил Левски ” не секват. Успоредно с неколкократните свличания на земна маса се вихри и още един проблем, който тези дни получи ненадейно развиване.

Става дума за самобитно циментиране на разграничителната линия сред платната по остарялата част на булеварда. Доскоро по нея имаше цветя, шубраци или трева. След ремонт, осъществен паралелно със строителството на новото трасе, зеленината изчезна. Много варненци се възмутени от грозния аспект и недоумяват с какво пречи тя. Още преди месец “Сега ” получи следните пояснения от общинската администрация: без цветя поддръжката е по-евтина, обезпечава се по-добра видимост за водачите, понижава се и рискът от произшествия, тъй като растенията изискват придвижване из платната на водоноски, маркучи и така нататък Всъщност има съвременни системи за напояване и всевъзможни решения за озеленяване, които да не пречат на водачите, а спестовността за сметка на грозотата не се нуждае от коментар.

Каквито и причини да акцентира общината, то те очевидно не важат за цялата линия на ремонтираното трасе, тъй като други сектори не бяха засипани с настилка. Тези дни, откакто се дооформи изгледът и на новото трасе, мистерията стана цялостна – в разграничителната линия бе засята трева (край стадион “Спартак ”; след него сред платната е ситуиран канал). Така излиза, че булевардът хем е предпазен от прекомерно рисковата зеленина, хем е доста рисков в някои сектори заради съществуването й.

От грозната настилка се възмути Камарата на архитектите в България, която по-рано недоволства и от наклоненото кръгово кръстовище.

 

 СТАБИЛИЗИРАНЕ

В отговора до “Сега ” бе обяснено и каква тъкмо е настилката. Чрез полагането й в действителност било осъществено “стабилизиране ” на линията: “повърхностна обработка с битум по технология Fogseal, трошен камък с непрекъсната зърнометрия с дебелина 12 см и насип до постигане на основа трошен камък с рециклиран материал за несвързани и хидравлично свързани смеси секта 0/40 мм ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР