Скандалите с черно тото отново превзеха футбола в България. Дисциплинарната

...
Скандалите с черно тото отново превзеха футбола в България. Дисциплинарната
Коментари Харесай

"Верея" и другите случаи на черно тото в България

Скандалите с черно тото още веднъж превзеха футбола в България. Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз извади " Верея " от Първа лига поради многократните сигнали от страна на УЕФА за подозрения за присъединяване на старозагорци в уговорени мачове.
БФС извади " Верея " от Първа професионална лига Причината е подозрения за присъединяване в уговорени мачове
От известието на уеб страницата на футболната централа стана ясно, че отборът ще играе във Втора лига от идващия сезон най-малко на този стадий. Има и съмнения за нерагламентирано финансиране на клуба от страна на китайски жители, обвинени точно в присъединяване в схеми за уговорени мачове.

Скандалът с " Верея " ни накара да напомним няколко случая, свързани с присъединяване на български тимове в манипулирането на резултати.
От пандизчията Паоло Роси до аферата Тапи – уредените мачове в европейския футбол Италия е меката на черното тото, в Англия трансформират правилника поради свада сред трима играчи
През 1996 година националният ни тим по футбол побеждава Кипър с 3:1, а медиите в островната страна разкриват, че кипърски национали са заложили в букмейкърски къщи за победа на " лъвовете ". Скандалът отшумява без последици за българските играчи.

Въпреки непрекъснатите клюки за манипулиране на мачове в България, доказателствата са доста малко.

През 1998 година някогашният вицепрезидент на " Металург " Калоян Стоянов и четирима някогашни футболисти на отбора афишират, че тимът от Перник е играл симулативно против " Литекс " и " Миньор ". Разпространена е касета със запис от диалог сред футболистите, които разискват организиран мач.

Президентът на " Металург " Първан Първанов дава отговор на Стоянов с изказванието, че той е продал мача на " Левски " за 20 000 марки. Следва изваждане на отбора от " А " група.

С две прегрешения е тим от Габрово - през 70-те години " Чардафон " предлага на " Берое " да " уредят нещо ", само че старозагорци отхвърлят. Впоследстие " Берое " губи с 1:2 и се оплаква на футболната федерация. На " Чардафон " са отнети 6 точки и тимът изпада в " Б " група.

През 1993 година обстановката с " Янтра " е сходна. Отборът се пробва да купи играчи на " Берое " против 100 000 лева Футболистът на габровци Славчо Илиев отива в дома на Стефан Бачев от " Берое ", носейки торба с пари. Там обаче го чака полицейска засада и габровският отбор е изваден от групата.

През сезон 1977/73 за черно тото от елитния ни ешалон са извадени тимовете на " Дунав " и " Черноморец ". Последно предизвестие получава " Пирин " Благоевград.

Десет години по-късно " Черно море " и " Спартак " Плевен приключват 0:2, а дуелът е разследван два месеца. Доказва се " черна каса " в " Спартак " - тимът е пратен в " Б " група, а шестима футболисти на варненци са с отнети спортни права.

Един от най-нелепите опити за манипулиране на резултатите се случва в края на сезон 1994/95. " Спартак " Варна се нуждае от безапелационна победа против " Лесичери ", с цел да измести " Раковски " Русе от първото място и да влезе в " А " група. Резултатът е 15:0, откакто тимът на " Лесичери " " закъснява " с 15 минути, с цел да бъде наблюдаван развоя на другия мач. Следва скандал, а БФС подрежда преиграване на мача.
Съмнителни за УЕФА: Мачовете на " Верея " с " Берое ", " Славия " и ЦСКА (ВИДЕО) Старозагорският клуб отнесе санкция след неколкократни сигнали
На преиграването се явяват 10 души от " Лесичери ", тръгнали с коли, а единадесетият се включва в мача с половин час забавяне, защото хванал влака. " Спартак " печели с 18:0 и реализира мечтаната цел.

Най-пресният случай с наказани български футболисти за манипулиране на мачове е от 2016 година Тогава Даниел Гяуров, Марио Филипов и Григор Григоров получават едногодишни условни присъди с 3-годишен изпитателен период и са санкционирани с по 1000 лева поради обещани пари на футболисти от юношеския народен тим на България до 19 година (набор 1995) в опит да бъде нагласен резултатът на мача с Германия на Евро 2014 в Унгария.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР