Скандалите през първата година от мандата на кабинета Борисов 3

...
Скандалите през първата година от мандата на кабинета Борисов 3
Коментари Харесай

Кабинетът „Борисов” 3 – за честите скандали, измъкването и напрежението с президента

Скандалите през първата година от мандата на кабинета „ Борисов ” 3 бяха доста и избухваха постоянно. Прави усещане, че министър председателят се научи някак си да се измъква. Това сподели в предаването „ Тази заран ” по bTV Арман Бабикян, политически пиар специалист.

„ В първите два мандата посрещаше част от свадите челно, опитваше се да се бори персонално. Сега, когато има скандал, той общо взето отсъства ”, разяснява Бабикян. „ Той няма нищо общо с покупко-продажбата на ЧЕЗ, това било някаква договорка, която я правили непознати компании в непозната страна, той от кое място да знае. На 111-о място сме по независимост на словото, той какво може да направи? Журналистите са отговорни, притежателите. Когато има проблем, той не е тук. Когато има опция да се потупа по гърдите, той е първи начело ”, добави пиар специалистът.

„ Вижда се, че все по-досадно му е всичко това. Все по-уморен е, все по-малко му се влиза в борби и все по-рядко посещава в Народното събрание ”, означи Бабикян.

Според социолога Юрий Асланов би трябвало да разделим миналата година условно на два интервала. „ През първия сякаш опозицията държеше самодейността и задаваше дневния ред. Не бяха единствено тези поредици от кавги и оставки. Имаше и мощна инерция, формирана  на база на резултата на президентските избори. Но през втория интервал сякаш ръководещите се окопитиха и в случай че имаше напрежение, то се произвеждаше в самите редици на ръководещите ”, уточни Асланов.

По думите му се е забелязал разнобой, и то не по второстепенни, а по значими въпроси и от вътрешната, и от интернационалната политика. Появи се разноговорене сред водача на ръководещото болшинство и ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, сподели още Асланов.

Според него ръководещите са трайно привързани да базират самооценката си на външни оценки и пропущат, че през тази година оценките на хората са се влошили.

На финала на тази година се случи нещо доста тревожно – Европейска комисия даде знак за бъдещия финансов интервал, че от тук нататък ще трансформира критериите. Това вещае неприятности, предвижда социологът.

Според социолога Димитър Ганев първата година на кабинета е била в положение на непрестанен скандал. По думите му би трябвало да имаме поради, че Борисов за първи път има съпротива. Първият и вторият мандат бяха лишени от доста мощна съпротива, сега има доста мощна съпротива в лицето на Българска социалистическа партия и оформя явен конфронтационен модел сред ГЕРб и Българска социалистическа партия. И макар тези кавги няма основна смяна в структурата на електоралните настройки на българите, съобщи Ганев.

 „ Проблемът на третия мандат е, че стартира без сюжет и посока, държавното управление изглеждаше все едно е формирано единствено с цел да има някакво държавно управление. На втория месец от мандата Борисов стартира нов сюжет – с външнополитически акцент. В него можем да откроим два позитива – подписването на контракта за добросъседство с Македония и слагането на въпроса за инеграцията на Западните Балканите още веднъж в дневния ред на европейската политика, добави Ганев. 

България доста дълги години и доста мандати обратно подценяваше балканската си роля, безусловно безсмислено и на вятъра, съобщи Арман Бабикян. По думите му след триумфа в Македония „ Борисов се трансформира в юрист на Ердоган ”.

Според социолога Юрий Асланов връзките сред Борисов и президента Румен Радев не заслужават определението „ борба ”, само че по думите му сред тях има напрежение и различия, може би някаква обяснима или естествена ревнивост. „ Поне към този момент не се вижда Радев да губи от това, в противен случай – той остава представител на една от двете съществени институции с положителен рейтинг, другата е националният омбудсман. Всички други, включително и Борисов, и държавното управление са в отрицателната част ”, означи политологът.

Според него след европредседателството министър председателят ще би трябвало да влезе в друга роля. „ А интервалът, в който навлиза България, във всяко едно отношение е неразбираем, даже на фона на това, че влиятелни и авторитетни институции дават прогнози за нова вълна на финансова рецесия. Ако това се случи в комбиниране с оповестените планове на Европейски Съюз за новата бюджетна рамка, Борисов ще би трябвало да се измъква от доста по-сложни обстановки от тук нататък ”, счита Асланов. 

Бабикян също означи, че има борба сред Борисов и Радев. „ Една от дилемите, сложени на Цветанов, е точно да води борба, а помирителят Борисов да споделя: „ Успокойте се, деца ”. В края на краищата той вижда пенсионирането си от другата страна на „ Дондуков ”, съобщи пиар специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР