Скандалът, засегнал премиерката на област Мадрид, която се отказа от

...
Скандалът, засегнал премиерката на област Мадрид, която се отказа от
Коментари Харесай

Скандалът с дипломи и автобиографии на политици в Испания се разраства


Скандалът, засегнал премиерката на област Мадрид, която се отхвърли от магистърска степен, получена с машинация, се уголемява в Испания, където един след различен хора на изборни длъжности внасят ремонти в автобиографиите си, предава Франс прес.

Кристина Сифуентес, член на Народната партия на министър-председателя реакционер Мариано Рахой, е обвинена, че е получила по подозрителен метод магистърска степен по право на районите в Държавния университет " Крал Хуан Карлос ".

Нейната дипломна работа по този начин и не беше открита, а документи от досието й са били фалшифицирани, което накара прокуратурата да стартира следствие за подправяне на документи и за приложимост на такива документи.

Интернет изданието diario.es, което разкри случая, я упрекна през вчерашния ден: Тя в никакъв случай не е посещавала лекции. Нито се е явявала на изпити, само че болшинството преподаватели са й сложили доста положителни оценки ".

Докато опозицията упорства за оставката й, Сифуентес се задоволи да се откаже от магистърската си степен. " Съобщавам ти публично решението си да се откажа от научната степен, присъдена ми от университета ", написа тя на ректора.

Аферата Сифуентес отприщи вълна на иронично неодобрение в обществените мрежи. Коментарите се концентрираха върху фразата " отхвърлям се " /от Оскара, който в никакъв случай не съм получавал, от Нобеловата премия, която в никакъв случай не ми е била присъждана и т.н./.

Скандалът, наименуван " магистъргейт ", беше признат с мъка в страна, където има безработица 16,5 % и където работните места с трайна претовареност мъчно се получават от младите, даже и да имат доста дипломи.

А абсурдът безспирно се разраства, тъй като наподобява, че депутати от разнообразни партии са показали погрешни данни в автобиографиите си или са получили някои от дипломите си по доста елементарен метод - да вземем за пример представителят на Народната партия Пабло Касадо.

Касадо призна, че през 2008/2009 година, когато е бил народен представител в районен парламент, се е сдобил бързо с магистърска степен в същия университет като Кристина Сифуентес - 18 образователни дисциплини от общо 22 са му били приети служебно, тъй като към този момент е имал тапия по право, и е бил освободен от навестяване на лекциите по тези дисциплини.

" Направих тъкмо това, което желаеха от мен ", оправда се той. Научният му началник, същият като този на Сифуентес, е отхвърлен от служба от университета.

Касадо също се беше похвалил, че има тапия от трети академични цикъл на Харвардския университет, само че пресата разкри, че е бил единствено на четиридневен семинар на учител от Харвард в база на университета в Мадрид.

По същото време се разбра, че водач на социалистите в област Мадрид - Хосе Мануел Франко твърдял, че има тапия по математика, която обаче по този начин и не приключил.

Депутатът от " Сиудаданос " / " Гражданите " / - съдружник на Народната партия в региона, само че неин противник на парламентарните избори - Тони Канто призна, че е отбелязал в автобиографията си, че е " възпитател " не тъй като има такава обучение, а тъй като е изнасял уроци по актьорско майсторство.

Полемиката опетни и репутацията на радикалната лява партия " Подемос " - един от водачите й в Галисия и народен представител в районния парламент Хуан Хосе Мерло подаде оставка в петък, откакто призна, че е добавил в автобиографията си, че има инженерно обучение, каквото в действителност няма.

" Дипломания "

Испания се пита какъв брой е сериозен въпросът с по този начин наречения " титулитис ", прочут и като " дипломания " - натрупването на голям брой дипломи от третия академични цикъл.

" Имаме фундаментален проблем - " титулитис " е концепцията, че е добре нашите политици да имат университетска тапия. Ставаме обаче очевидци по какъв начин в многочислени случаи приемането на дипломи става доста непрозрачно ", разяснява политологът Пабло Симон в изявление за вестник " Паис ".

Той твърди, че е имало случаи в Испания с министри и политически водачи, " чиито докторски дисертации не са станали обществено притежание ".

Симон сподели, че става дума за " напълно предаваща се по завещание идея, по силата на която /политиците/ си купуват университетските степени, както през 19 век са се купували благороднически трофеи ".

Мариано Рахой не се разграничи обществено от Сифуентес, която съобщи във вторник: " Имам поддръжката на моята партия и, несъмнено, на моя министър-председател ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР