Скандалът се разраства: Близък на Настимир Ананиев в аферата Нексо“,

...
Скандалът се разраства: Близък на Настимир Ананиев в аферата Нексо“,
Коментари Харесай

Скандалът се разраства: Близък на Настимир Ананиев в аферата „Нексо“

Скандалът се разраства: Близък на Настимир Ананиев в аферата „ Нексо “, написа. Скандалът с разследваната за финансови закононарушения Нексо отекна в Народното събрание.
Бивш народен представител и наследник на някогашен
вицепремиер са в управлението на разследваната компания, предава Българска национална телевизия. Става дума за Антони Тренчев, който се води съосновател и шеф на няколко Нексо сдружения, някогашен народен представител от ДБГ, Реформаторски блок и непосредствен до сегашния народен представител от „ Продължаваме промяната “ Настимир Ананиев, с който бяха сътрудници и близки съидейници.
Синът на някогашния вицепремиер
Лидия Шулева – Георги Шулев пък е представляващ Nexo.

Останалите лица във компанията са: Коста Кънчев – шеф на Nexo Bank, Калин Методиев – съосновател и финансов шеф на Nexo, Сокол Янков – представляващ Nexо.

Бившият народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му в сдружението за търговия с криптовалута Nexo Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на предходната година, оповестява още Българска национална телевизия.
Това е станало след обвинявания в
машинация в изключително огромни размери, предявени против Nexo от прокурорите на осем американски щата.

От компанията, която Сокол Янков ръководи сега, обявиха за „ По света и у нас “, че
Янков е напуснал Nexo
през 2019 година и от този момент няма общо с разследваната група сдружения.

Регулаторните органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са оповестили, че дават на съд криптобанката Nexo поради десетки хиляди случаи на измами на
обща стойност най-малко 800 млн. $.
Подозренията са, че българите, стоящи зад огромната компания, са работили по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като „ кралицата на криптовалутите “, е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР. По следите ѝ
са още Европол и Интерпол.
От Nexo настояват, че ръководят цифрови активи за 12 милиарда $.

През последните месеци ФБР проверява активността на българската криптобанка поради данни за прикривана дупка в размер на
над 4 милиарда $ от
вложителите, поради противозаконна финансова активност – разпределяне на заеми в подмяна на поръчителство, както и поради сигнали за злоупотреби с скъпите бумаги и стоките на своите клиенти.
От известието на DFPI става
известно, че от Nexo са предложили годишни лихвени проценти до 36% върху подадени крипто активи на вложителите, които са доста по-високи от ставките за краткосрочни скъпи бумаги с капиталов клас с закрепен приход или банкови спестовни сметки.

Прокурори, следователи от Националното разследване
и чиновници на ДАНС, взаимно
с задгранични сътрудници, са почнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Оперативната активност на компанията е била реализирана от българската столица, а инвеститори са били приканвани да влагат в биткойни и други типове криптовалути, с обещания за висока рентабилност.
Лихвите, които вложителите щели
да получават, неведнъж надвишавали тези на типичен банкови институции и разнообразни брокерски къщи. Има данни, че притежателите на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда $.
Проверката за активността на
криптокомпанията у нас е почнала преди няколко месеца, откакто непознати служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Англия и Съединени американски щати, наказания по отношение на съветски банки, както и на компании и жители от Руската Федерация.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР