Скандалът с разкритата Пътна карта“ от хакнатите мейли на сътрудника

...
Скандалът с разкритата Пътна карта“ от хакнатите мейли на сътрудника
Коментари Харесай

Разследване: БСП гласува за построяването на „Турски поток“ след посещение на Нинова в Москва

Скандалът с разкритата „ Пътна карта “ от хакнатите мейли на сътрудника на зам.-председателя на Думата Александър Бабаков се разраства. На обща конференция на проверяващите публицисти, които работят по тематиката от години, през днешния ден бяха изнесени още акценти от корупционната договорка, нарушаваща всички български ползи.

Пресконференцията бе дадена от " Българските елфи " - организацията, която разкодира мейлите и откри пътната карта, специалистите от Антикорупционния фонд Николай Стайков и Лора Георгиева, " Капитал ", „ Боец “, Бърд “ и Бивол “, както и от енергийния специалист Илиян Василев.

„ Това е жестоко изменничество,  тъпчене на българските ползи “, съобщи Василев за откритията от „ Пътната карта “.

„ Ясно е, че " Турски поток " не е самослучило се събитие. Той има предистория и тя е +Южен поток “, съобщи Василев.

„ Така че опитите да се показа " Турски поток " като български триумф и самодейност са нелепи. Той е част от стратегически план на Русия.

Той в никакъв случай не е бил три неща:

- Никога не е бил утвърден от Европейски Съюз. Това е легенда. Проектът, който предшестваше " Турски поток ", бе за разширение на газовата мрежа. Той беше предпочитан за Европейски Съюз единствено две години. Когато стартира градежа, Европейска комисия съобщи, че това не е приоритет към този момент на Европейски Съюз и еврокомисар тогава съобщи, че този план ще бъде издигнат от българското държавно управление на Борисов на собствен риск  и със свои средства.

- Второто нещо – легендите, че с него България ще се трансформира в газов хъб, почиваха върху един разказ, че съветският газ ще се продава и България ще е главният разпределителен център. Нито един кубически метър газ не е продаден от България.

- Третата неистина е, че този план е част от разширението на газопреносната мрежа, т.е. ще доставя газ на Северна България, която не е обхваната от газови потоци. Това също е неистина.

- Четвъртата неистина е, че той ще помогне на България да разшири газохранилището си. Той не е осъществен и освен това, само че се забавя преднамерено.
" Бабаков е посредникът между Борисов и Путин, срещи е имало и при Цветелина Бориславова "
Лора Георгиева от Антикорупционния фонд уточни, че става въпрос за разходване на голям български народен запас.

„ Тук няма европейско финансиране, различен не взе участие с изключение на българските данъкоплатци. Тоест финансовата тежест за този план се понася от българските жители. Става дума за най-малко 3 милиарда, които са изхарчени без никаква действителна вероятност някаква част от тези пари да се върнат, тъй че планът да е доходоносен.

Втората извънредно значима причина, поради която приказваме за този план, е геополитическият аспект. Допреди известно време предполагахме от косвени данни, а действително от август предходната година, когато за първи път излязоха данни от хакнатата е-поща на Александър Бабаков, имаме и съответни данни, които потвърждават, че това е план, обслужващ напълно съветските ползи. Не единствено не е от изгода за България, а непосредствено обслужва политиката на Путин и по индиректен метод разрешава на Путин да стартира войната в Украйна.

През август предходната година публикувахме електронни известия от пощата на Бабаков, от които излиза наяве, че това е съветски план. Бабаков е бил медиаторът сред Путин и Борисов. Включително са се провеждали срещи в банката на Цветелина Бориславова. Тя непосредствено се регистрира за осъществяването на плана и то не на Бабаков, а на неговия асистент Воробьов “.
" Бездействието на българските служби няма опрощение "
„ Историята стартира още през 2013 година, когато „ Ню Йорк таймс “ разгласява доста задълбочена публикация, отдадена на неуспеха на плана " Южен поток “, напомни и Николай Стайков от АКФ.

„ С дребна журналистическа бомба вътре. Че Бабаков е отправил нещо като меко корупционно предложение към един български заместник-министър от служебното държавно управление Божан Стоянов (От кабинета на Марин Райков, б.а.), „ с цел да му мери температурата “, както се споделя в публикацията. Това го подсещам, с цел да кажа, че в самата публикация пишеше, че това е стигнало още до идващия ден до ДАНС. Казвам го, с цел да посочим, че няма никакво опрощение за българските служби.

През 2018-2019 година, когато напомнихме за тази история, ние бяхме в ДАНС. Там единственият въпрос, който ми беше заложен, е от кое място знам, че е било докладвано в ДАНС. Те желаеха да си намерят фиктивен мотив да затворят сигнала. Нямаше никакъв интерес към наличието на сигнала, кой с кого се е виждал, имало ли е други срещи на български политици във въпросния интервал 2013-2014 година. Така че бездействието на българските служби няма опрощение, би трябвало да попитаме кой там е работил срещу българските ползи. “
Българите са се отказали от обезпечени доходи до 2030 година
Нови забавни елементи изнесе Петко Петков от „ Елфите “. В мейлите излиза наяве, че българите са изразили подготвеност да построят българската част от трасето за своя сметка и са се отказали от обезпечени доходи до 2030 година с обещанието, че ще станем сякаш хъб на Балканите. 3 години след построяването на българската секция на " Турски поток " „ Булгартрансгаз “ транзитира по-малко газ от преди и страната губи обезпечени доходи по 110 млн. лв. на година.

„ Ще загатна две имена от нашето следствие – Игор Минюхин и Александър Воробьов. Минюхин е бил в командировка в София всеки месец. От договарянето до готовия градеж. Двамата са част от съветска организация, наречена „ Институт по интернационална интеграция “. Този институт е всекидневен инструмент за пробутване на съветското въздействие под комерсиална шапка. Този институт е в основата на всички договаряния с България, Сърбия, Турция. Те са анализирали българското държание, реакции, следяли са доста прецизно дали българите ще създадат това, което са дали обещание. "
" Борисов си приказва непосредствено с рунаците, а те пък подреждат на Българска социалистическа партия по какъв начин да гласоподава "
И още:

" Един български народен представител пита тези руснаци: „ Ако един ден ни питат за какво сме дали своят вот по този начин, какво да кажем? “ Този народен представител от безжалостен съперник на „ Турски поток “ става последовател единствено в границите на няколко седици.

Между тези две позиции има едно посещаване на Корнелия Нинова в Москва през 2019 година. Преди това посещаване Българска социалистическа партия е срещу градежа на " Турски поток ".

След него Българска социалистическа партия гласоподава единомислещо в Народното събрание за построяването му. В мейлите виждаме, че руснаците пишат, че ГЕРБ са ги потърсили за помощ, с цел да минат нещата в пленарна зала. Тук виждаме две неща.

Борисов си приказва непосредствено с рунаците, а те пък подреждат на Българска социалистическа партия по какъв начин да гласоподава “, разкриха „ Елфите “.

От вестник „ Капитал “ допълниха, че близо 2000 задгранични служащи работят по построяването без позволение. Има и смъртни случаи, които са покрити. Няма данни за издаване на работни визи за импорт на такива служащи в България. Загиналите са работели нощем в нарушение законодателството на България и са жертва на ПТП.

За това, че ДАНС знае защо става дума, свидетелства и проверяващият публицист от „ Бърд “ Атанас Чобанов.

„ През 2017 година ДАНС предизвестява със секретна информация първите хора в страната – Борисов, Радев и Караянчева, че задачата на руснаците е да заобиколят Украйна до 2020 година и за България няма да има капка газ. Тоест, в случай че те бъдат изправени пред съд, не могат да пледират, че са се опитвали да защитят ползите на България, има действителен документ, който ги предизвестява, че това не е по този начин. “
Нелегално импортирани служащи, смъртни случаи, унищожени археологически находки
Той описа и че когато стартират изявленията на мейлите до Бабаков, подизпълнител на строителната компания си изхвърля цялата документи на боклука. „ Ние ги взехме, това са 50 папки с документи. В тях има безусловно неща като:

„ По трасето има археологически находки, които ще ни забавят - унищожете ги. “

Има имената на всички незаконно импортирани служащи, фактурите им, елементи, контракти, в този момент работим по публикуването им. “

Любо Венков от „ Боец “ пък напомни, че през годините са снимали неведнъж освен непознатите работици, а и съветската охранителна компания на строящата се тръба. Според тях тя е част от „ Вагнер “.

Николай Марченко от „ Бивол “ уточни, че единствената реакция до момента е от Европейската прокуратура, която е конфискувала селскостопанска техника, тъй като е употребена не по предопределение на средствата, с които е купена.

“Освен археология по трасето са унищожени и гори без съответни документи и оценки. Българските регулатори се пробват да потулват тази тематика. От документите излиза доста комплицирана скица от офшорки и имената на трима олигарси. Двама съветски и един маджарски. Единият олигарх е някогашен представител на „ Газпром “ в Унгария и връзката сред Путин и Орбан. Другият олигарх е производителят на тръбите за " Газпром. “

Реалната цена на газопровода не е 3, а 4-4,5 млрд лв., съобщи още Марченко. Това е оскъпяване за сметка на бюджета. Привличат се компании, свързани с ГЕРБ и Движение за права и свободи като подизпълнители. " Те постоянно получават държавни поръчки, те са съществени подизпълнители на държавни компании. Това е скица струваща над 4 млрд лв. за сметка на българския поданик “, съобщи още той.

На конференцията стана ясно и че макар че се е самосезирала, СГП до момента не е отчела никакъв прогрес по следствието на този скандал.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР