Скандалът с отменените полети на "Граф Игнатиево" се разраства. По

...
Скандалът с отменените полети на "Граф Игнатиево" се разраства. По
Коментари Харесай

Стачка на ВВС срещу Каракачанов и властта! Пилоти и инженери приземиха Миговете!

Скандалът с анулираните полети на "Граф Игнатиево " се разраства. По информация на ПИК от авиобазата сутринта е имало извършен полет с МиГ-29 с мотор, за който документите са копие. Инженерите са разписали полета без терзание, след кацането на самолета обаче решили да не разпишат нов полет с довода, че нямат никакви документи.

Военни, в това число и такива, които работят в базата са удивени и сюрпризирани от този метод. Така се оказва, че едни и същи самолети съгласно инженерите един път може да летят, а няколко часа по-късно не може.

По устав водачите нямат право на стачка, те полет не могат да откажат, това може да стане единствено с подписа на инженерите, допълват осведомени.

След незабавно съвещание в министерството на защитата министърът на защитата Красимир Каракачанов и шефът на пресцентъра Александър Урумов /по-известен като сътрудник Абел на ДС/ забранили на командването и водачите от авиобаза Граф Игнатиево всевъзможни изказвания за митинга на водачите и отхвърли им да летят пред медиите.

Мозъците в МО решили да замажат пилотския протест с едно полуверно изказване на зам.-министър Атанас Запрянов, военачалник от запаса, който и този път се изметна и застана на страната на политиците, а не на водачите и офицерите.

Ето какво изяснява той за ситуацията в Граф Игнатиево: „ Темата, която желая да разясня, е проявената нерешителност на част от водачите в Граф Игнатиево за осъществяване на полети, обвързвана на първо място, съгласно тяхната оценка, на незадоволителна тренираност заради незадоволително летателни часове “, сподели още той, представен от "Фокус ". По думите му управлението на Министерство на защитата прави всичко допустимо да поддържа самолетите МИГ-29 в летателна валидност, която да разрешава воденето на естествена подготвителна активност, по този начин и носенето на дежурство по air policing.

От своя страна източници от авизционната база обявиха пред Фрог: Хората се бунтуват, тъй като няма на какво далетят. Лъжа е, че не летим поради неприятното време. Проблемът, който е при нас е, че ние нямаме на какво да летим. Имаме седем изправни самолета. От тези 7 самолета, 5 са единствено с два-три часа нальот. Едно повдигане на дежурство за един час и това значи, че би трябвало да се спрат тия самолети.

Проблемът е, че моторите стоят от един месец в Графа и не мога да се инсталират на самолетите, заради административни проблеми, споделиха още те.

Ето какво още писа ФрогНюз по тематиката:

Нямаме гаранция за ремонта на моторите за съветските МИГ-ове. Това стана ясно в Комисията по защита и сигурност в Народно събрание, на която бе изслушан министърът на защитата Красимир Каракачанов и неговите заместници. Експертите по приема на моторите открила няколко разминавания.

Основният проблем е, че липсват истински формуляри на производителя. Двигателите пристигнали у нас с документи от ремонтната организация, а не от компанията производител на мотора, каквото е изискването по контракта.

Липсата на автентичен формуляр значи, че няма информация по кое време са създадени моторите, какъв брой време са работили, къде са работили. Цялата тази информация е извънредно сензитивна за Военновъздушни сили. Цялата процедура може да се нападна от компании, които не са взели участие в състезанието за ремонт. Затова МО написа до съветския цех. Отговорът от там сочи, че заводът за ремонт е и цех производител на моторите.

След извършена среща с доставчика е решено военният министър да изпрати писмо до РСК МИГ. От отговора на съветската компания зависи дали ще продължим с ремонта или стопираме.

Сред въпросите е дали производителят и компанията, направила ремонта са една и съща организация. Искаме отговор за какво съветската страна не споделя къде е летял този мотор, кой е бил водачът и така нататък "Искаме да знаем и какъв е остатъчният запас на моторите, с цел да не се окаже, че след ремонта той не е задоволителен ", изяснява военният министър. Нашето военно аташе в Москва ще реши и инспектира на място истинските формуляри, които все още Русия не ни дава.

И по този начин се стига досега, в който всичко е законно, само че проблем има. В регламентираните документи е посочено,че в случай че летецът не се усеща квалифициран и убеден в безвредното му извършване на поставената му летателна задача, той може да бъде спрян от полети, отбелязва профилираното издание "Аеро ".

Преди близо две седмици командирът на Военновъздушни сили военачалник Цанко Стойков разяснява, че има чувството,че много хора работят, с цел да се реализира това приземяване. Парламентарната инспекция на плана за нови самолети е имала неприятен резултат върху водачите: "Има отрицателни последици във връзка с мотивацията на хората по авиационните формирования. Те се усещат подценени, донакъде афектирани, и заради тази причина това се отразява на тяхната по-нататъшна мотивация за оставане във Военновъздушни сили. " сподели Стойков пред bTV.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР