Скандалът около кросовъра Landwind X7, евтино копие на модела Range Rover

...
Скандалът около кросовъра Landwind X7, евтино
копие на модела Range Rover
Коментари Харесай

Land Rover се отказва от показване на концепти заради китайците

Скандалът към кросовъра Landwind X7, евтино копие на модела Range Rover Evoque, стигна миналата година до съда. Искът на компанията JLR беше отклонен на местна почва, само че патентът на крадците все пак беше анулиран. Случаят с безсрамното копиране на Range Rover Evoque от китайската фирма Jiangling Motors, въпреки всичко приключи с безпрецедентното за Поднебесната империя решение на съда тя да рестилира клонинга си по този начин, че към този момент да не наподобява на английския си оригинал.

Непрекъснатите обири на интелектуална собственост от знайни и незнайни китайски производители стана и една от причините кросовърът Range Rover Velar да бъде показан за пръв път напряко в серийното му осъществяване без да има предупреждения за него във тип на концептуален модел.

Вече е ясно за какво концернът JLR наруши непоклатимата за автоиндустрията традиция да се демонстрира първо концептуален модел, след това предсерийно и най-после серийното изпълнение на новите модели. Шеф-дизайнерът на компанията Джери МакГавърн призна, че се “страхува да показва нови концепти ”, тъй като се опасява от китайските плагиатори.

Последният концепт, който показаха британците беше Discovery Vision пример 2014-а и, въпреки че серийното му осъществяване – всъдехода Land Rover Discovery китайците все още не са се решили да копират, британците повече няма да им “подсказват ” в тази посока. Следващият дълго чакан модел Land Rover Defender няма да бъде показан в концептуален тип след първия намек за него от 2011-а година с създаването DC100.

Концептуалните модели не се вършат само за кеф на публиката по салоните, а за изпробване на реакциите й, с цел да може инжинерите и дизайнерите да пробват експериментални решения, а производителите да привличат инвестиции.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР