Скандалът между Здравната каса и Министерството на здравеопазването е нещо

...
Скандалът между Здравната каса и Министерството на здравеопазването е нещо
Коментари Харесай

Експерти: Конфликтът НЗОК-Министерство - нов трус в здравеопазването

Скандалът сред Здравната каса и Министерството на здравеопазването е нещо тъжно и непродуктивно, само че казусът е, че ние към този момент сме го виждали. Това уточни някогашният здравен министър Стефан Константинов. Практиката от последните 10 години демонстрира, че постоянно има някакво напрежение сред Здравна каса и министерство. Проблемът е, че тези две фигури – министър и шеф на НЗОК, са равнопоставени до толкоз, доколкото и двете се избират от Народното събрание, а истината е, че тези две фигури би трябвало да работят в безспорен синхрон. Едната не може без другата, сподели още той.

Конфликтът сред Здравната каса и Министерството на здравеопазването в общи линии съставлява един трус в здравната система. Това пък съобщи за " Хоризонт " юрист Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Здравната каса и представител на Националната пациентска организация:

Ние като представители на пациентската организация в общи линии се тормозим от подобен вид земетресения в здравната система, тъй като те водят до разстройства в самата система. Тези разстройства не водят нормално до нещо градивно и до нещо положително в връзките в самата система. В общи линии този спор за нас е малко неразбираем. Наистина здравният и финансовият министър би трябвало да са съидейници с шефа на НЗОК, в действителност би било добре да гледат в една посока, само че за нас НЗОК си остава главен независим състезател в здравната ни система. Министерството е по-скоро органът, който насочва и упражнява политиките, счита той.

Решението на БЛС да се подпише Националният рамков контракт е дефинитивно, при изискване, че се запазят параметрите, които са реализирани в контрактувания развой. Това удостовери доктор Венцислав Грозев:

Тези проблеми с над 260 милиона отговорности на НЗОК по отношение на задгранични контрагенти се знаят от много време. Настоящият министър на опазването на здравето единствено към преди 6-7 месеца изнесе сходен отчет като писмото на господин Плочев. Това беше и в парламентарна комисия, и при чуване на доклада на бюджета за миналата година, и със сформирането на бюджета за 2018 година и по този начин нататък, все пак бюджетът се образува с един недостиг от почти тези милиони, които сега се разясняват, тъй като не би трябвало да забравяме, че има и надлимитна активност, която нашата каса дължи на нашите лечебни заведения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР