Скандалът избухна, след като 19-годишният американец победи световния шампион Магнус

...
Скандалът избухна, след като 19-годишният американец победи световния шампион Магнус
Коментари Харесай

Доклад: Шахматистът Нийман мамил в над 100 партии чрез анални топчета

Скандалът избухна, откакто 19-годишният американец победи международния първенец Магнус Карлсен

Скандалният гросмайстор Ханс Нийман скоро ще бъде мат, пишат международните медии, откакто се появи отчет, формиран от портала Chess.com. Той разкрива, че 19-годишният шахматист е мамил в над 100 онлайн мачове. Данните бяха оповестени от " Уолстрийт Джърнъл ", съобщава  bTV.

Измамите в шахмата започнаха, откакто бяха основани компютърните стратегии. Коефициентът ЕЛО мери силата на всеки шахматист. Най-силният състезател за всички времена е записал най-голям коефициент на 21 април 2014 година – 2889,2. В момента неговото ЕЛО е 2856,9. Най-изявеният български шахматист и някогашен международен първенец – Веселин Топалов в най-силните си години, когато беше лидер на международната класация, имаше ЕЛО 2826,5. За съпоставяне – най-силната компютърна стратегия Stockfish 15 има ЕЛО рейтинг 3620. Да играеш против компютърна стратегия е все едно да се бориш с 20-тонен валяк.
Нечестните играчи прибягват до подсещане, тъй като това им подсигурява победа. В момента, поради Ковид-19, доста шампионати се организират он лайн и това оказва помощ на нечестните шахматисти да мамят, въпреки че регламентът ги задължава да гледат единствено в шахматната дъска и да не местят взор настрана.  
Скандалът сред 19-годишният американец Ханс Нийман и международният първенец Магнус Карлсен избухна по-рано този месец, откакто Карлсен беше надвит от Нийман в третия кръг на супертурнира в Сейнт Луис. Веднага след партията норвежецът съобщи, че съперникът му е употребявал подсещане от компютърна стратегия. На негова страна застанаха международният първенец по блиц Хикару Накамура и кандидатът за купата Ян Непомнящи.

След това Нийман и Карлсен се срещнаха и в онлайн надпреварата Julius Baer Generation Cup, в което норвежецът демонстративно се отдръпна след единствено един ход против 19-годишния си противник.

Сайтът Chess.com, уредник на шампионата, стартира инспекция на всички партии на Нийман и стигна до заключението, че 19-годишният американец си е служил със неразрешени средства " доста по-често ", в сравнение с признава. Американецът показа, че е употребявал външна помощ в предходни години, само че отхвърля да го е правил при експертите.

Той даже е получил черен щемпел от уеб страницата, който е известен освен измежду феновете, само че и в средите на гросмайсторите. Според " Уолстрийт Джърнал " Нийман е бил хванат за последно да мами през 2020 година по време на шампионат с награден фонд.
Сред международната шахматна общност се популяризира тезата, че Нийман употребява анални топчета, с цел да получава сигнали извън за ходовете, които да подхваща.
19-годишният играч, който беше потърсен от BBC за коментар, упреква Карлсен и Chess.com, че се пробват да съсипят кариерата му.
Докладът на Chess.com се разгръща се на 72 страници и включва онлайн мачовете на Нийман на уеб страницата. Изводът е, че е лъгал още през 2020 година, в това число в събития с наградни фондове и против " добре познати " персони в спорта.
" Като цяло открихме, че Ханс евентуално е измамил допълнително от 100 онлайн срещи, в това число няколко събития с парични награди - се споделя в отчета. - Той към този момент е бил на 17, когато е почнал да лъже в някои от тези мачове. 25 от срещите са на стрийминг платформи. "
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР