Скандалът Джемкорп“ търпи бурно развитие през последните дни заради доклада,

...
Скандалът Джемкорп“ търпи бурно развитие през последните дни заради доклада,
Коментари Харесай

Братя Бобокови надничат зад аферата „Джемкорп“

Скандалът „ Джемкорп “ търпи бурно развиване през последните дни поради отчета, направен от краткотрайната парламентарна комисия, в който се твърди, че меморандумът с частното сдружение, съставлява риск за националната сигурност на България – както поради съмнителните капитали на „ Джемкорп “, по този начин и поради заплахата частници да сложат ръка върху родната енергетика.

 

Стана известно и друго – че някогашният министър председател Кирил Петков не е упълномощил инспекция на евентуалния вложител в ДАНС, въпреки обществено да разгласи, че се е допитал до службите за сигурност за притежателите на „ Джемкорп “.

 

Меморандумът с „ Джемкорп “ бе подписан на 23.03.2022 година от министъра на енергетиката Александър Николов в наличието на Кирил Петков и вицето му Асен Василев.

Проектът на стойност 1.5 милиарда $ предвиждаше построяването на цех за акумулатори за депозиране на сила, който да размени въглищните ТЕЦ-ове в басейна на „ Марица Изток “

 

Впоследствие се оказа, че меморандумът дава опция на „ Джемкорп “ да прави различни и стратегически доставки на газ, да разполага дребни модулни нуклеарни реактори в цялата страна, в това число на площадката на непостроената АЕЦ „ Белене “, а също и в АЕЦ „ Козлодуй “, когато бъдат спрени пети и шести блок.

 

Запознати с неслучилата се спекулация „ Джемкорп “ настояват, че основатели на схемата са босовете на „ Приста ойл “ – Пламен и Атанас Бобокови, които са работили в ролята на неофициални притежатели на „ Джемкорп “

Съществуват подозрения, че несъответстващият цех за акумулатори е трябвало да бъде ръководен и управителен не от американските вложители, а от индустриалците от Русе.

 

Дружеството „ Джемкорп “, е офшорка, записана на остров Джърси, а измежду създателите на компанията е съветският олигарх Алберт Авдолян, включен в санкционните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз като доближен до режима на Владимир Путин.

 

Авдолян е напуснал компанията през 2019 година, само че съществуват действителни съмнения, че излизането му от сдружението е бутафорно.

Партньор на „ Джемкорп “ е компанията „ Ай Пи 3 “, учредена от трима някогашни американски генерали, измежду които Майкъл Хюит, който сложи подписа си под меморандума с България на 23.03.2022 година Изпълнителен шеф на „ Джемкорп “ е българинът Атанас Бостанджиев, бивш изпълнителен шеф в съветската „ ВТБ капитал “

 

Запознати с следствието на ДАНС по аферата „ Джемкорп “ настояват, че идеолози на плана са братята Пламен и Атанас Бобокови, които повече от година са бабували за реализирането му.

Пламен Бобоков завел ексамериканския военачалник Майкъл Хюит и експосланика на Съединени американски щати в Полша Жоржет Мосбахер при президента Румен Радев още през есента на 2021 година Преди това интензивно стартирал концепцията за създаване на цех за акумулатори за запазване на сила.

 

Радев обаче няма пълномощия да подписва меморандуми с частни компании и поради това пренасочил Бобоков и докараните от него вложители към държавното управление на Кирил Петков, твърди осведомен с първичните договаряния сред страната и „ Джемкорп “.

Според думите му Радев би трябвало да даде показания в ДАНС, въпреки на никое място да не стои негов автограф.

Налице е обаче дейна преписка сред някогашния секретар на Радев и сегашен боен министър Димитър Стоянов с „ Джемкорп “, провеждана в интервала януари-април 2022 година

 

Твърди се, че импровизирано президентът е благословил доставките на газ на повишени цени към България от страна на „ Джемкорп “. Братята Бобокови към момента са подсъдими за нерегламентирано закопаване на рискови боклуци от акумулаторни акумулатори в землището на Червен бряг. Те обаче най-вероятно ще бъдат оневинени от съда, откакто главният очевидец против тях – екссподвижникът им Васил Богданов умря при неизяснени условия.

 

Пламен Бобоков бе разследван и за търговия с въздействие, а през лятото на 2021 година бе показно задържан в офиса си. Задържан бе и президентския консултант Пламен Узунов, което докара до гневно опълчване сред Румен Радев и основния прокурор Иван Гешев.

Източник: Уикенд  

 

 

 

 

 

 

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР