Скандал разтресе Чехия. Еврокомисията е установила, че чешкият премиер Анджей

...
Скандал разтресе Чехия. Еврокомисията е установила, че чешкият премиер Анджей
Коментари Харесай

Скандал разтресе Чехия, премиерът в конфликт на интереси заради бизнес империя

Скандал разтресе Чехия. Еврокомисията е открила, че чешкият министър председател Анджей Бабиш е в спор на ползи поради неговата бизнес империя, сложена в доверителни фондове, и Чехия може да изгуби някои европейски субсидии, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на обява в чешкия вестник "Хосподарске вести ".

Изводите, в случай че бъдат доказани при следващи процедури, ще значат, че Чехия ще изгуби неуточнени суми от европейско финансиране, получени от селскостопански, химически, хранително-вкусови, медийни и медицински компании за планове, финансирани от началото на 2018 година Това също по този начин би било и политически удар за Бабиш, който изрично отхвърля да е нарушавал европейските правила, оповестява Нова телевизия.

Случаят може да затвори пътя за бъдещо финансиране на компании, които са били в предишното благосъстоятелност на министър-председателя, и които в този момент са в доверителни фондове, посочващи Бабиш като техен бенефициент.

Засега представители на Европейска комисия не са коментирали информацията на чешкото издание. В изказване пред Ройтерс Бабиш съобщи, че изрично не е склонен с позицията на Европейска комисия. В него се споделя, че става дума за авансово предложение от страна на Европейска комисия за връщане на европейски средства, което в този момент ще бъде оценено в Чехия и по него ще бъдат направени мнения. Едва тогава Европейска комисия ще прати на Чехия окончателния си отчет.

"Решително отхвърлям позицията на Европейска комисия и ще се боря за нейната смяна ", добавя Бабиш в изказването организацията. "На Чешката република сигурно няма да се наложи да връща никакви дотации. Няма причина за това, тъй като аз не съм нарушил нито чешките, нито европейските законови правила за споровете на ползи ", добавя Бабиш.

Чешкото финансово министерство удостовери, че е получило предварителния отчет на Европейска комисия, само че не разяснява изводите в него и сподели, че те могат да се трансформират, откакто Чехия показа мнението си по тях. Иначе Бабиш може да бъде упрекнат в Чехия по обособен случай, обвързван с хипотетична корист с два милиона евро от европейски дотации, осъществена преди 10 години. Той отхвърля да е отговорен.

Бабиш има холдинга Агроферт, който сплотява към 250 компании. Той го построи в продължение на 25 години. През 2017 година тези компании бяха сложени под доверително ръководство, т.е. в доверителни фондове. Те получават десетки милиони евро на година европейско финансиране. Повечето от тези средства са аграрни дотации, които не са наранени от продължаващото следствие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР