Скандал разтърси бившата правителствена болница Лозенец. Нова телевизия разполага с

...
Скандал разтърси бившата правителствена болница Лозенец. Нова телевизия разполага с
Коментари Харесай

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал раздруса някогашната държавна болница „ Лозенец ”. Нова телевизия разполага с извънредни фрагменти на жилище призрак, което се намира на територията на здравното заведение, обзаведено е скъпо и досега е било под ключ.

Пред медията настоящето управление разгласи, че не е ясно по кое време и от кого е издигнато и обзаведено първокласното помещение, както и за каква цел се е употребило. Според тях жилището няма документи.

Апартаментът се намира на последния етаж на болничното заведение, ситуиран е в кулоар сред операционните и отделението по ортопедия. По думите на актуалното управление става дума за към 500 квадрата. Оттам настояват, че за помещението няма документи в болничния списък.

Според тях никой от болничното заведение не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е издигнато. В него има първокласно обзавеждане, както джакузи и сауна. До жилището призрак се стигало със специфичен асансьор с чип. Към момента е мистерия кой е разполагал с него.

Бившият и дълготраен шеф на болничното заведение изясни, че знае за този апартамент, само че акцентира, че в него не са вложени пари нито на болничното заведение, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято образователна база е и болница „ Лозенец ”.

Петстайният първокласен апартамент се намира над отделението по реанимация, споделя шефът на болничното заведение. От години за съществуването му се носели митове из болничните коридори, само че никой не го е виждал допреди няколко месеца, твърди доктор Христо Стоянов - сегашният шеф на лечебното заведение. В началото на годината управление схваща, че в една от най-големите лечебни заведения у нас има заключени пространства. Оказало се е, че никой не разполага с ключ за тях. От болничното заведение привикват вътрешна комисия.

„ Това помещение беше отворено от ключар в наличието на тази комисия. Липсват каквито и да било документи – финансови, проектантска документи, архитектурна документи – нищо не съществува в архива на болничното заведение. По предварителна оценка това са към 500 квадрата, няколко пространства. До него се стига единствено с един асансьор, който е с чип. Никой от болничното заведение няма достъп до това равнище ”, изясни доктор Стоянов.

По думите на шефа на лечебното заведение, откакто са отключили жилището, се е оказало, че в него липсва огромна част от оборудването, а вътре били открити „ необясними неща ”. „ Шкафовете сега са празни. Има останки от инсталация, която евентуално е служела за някакъв тип наблюдаване в структурата ”, разясни доктор Стоянов.

„ Така, както са ситуирани бюрата и шкафът - най-вероятно е било планувано за работно предверие с една или две секретарки, по бюрата има останки от праха от телефонна система ”, разясни зам.-директорът на болница „ Лозенец ” доктор Светлин Сталянов.

В една от стаите има и кухня. „ Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и ледник с фризер. Нямаме действително пояснение по какъв начин може и по какъв начин се е случило. Аз персонално нямам пояснение по какъв начин някой може да строи върху държавна благосъстоятелност, на своя сметка ”, добави доктор Сталянов.

В по този начин наречения апартамент има и още две стаи, които съгласно догатките на лекарите са служели за столова и спалня. „ Щорите са електрически, а прозорецът се отваря ”, разяснява още зам.-директорът на болница „ Лозенец ”.

Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани, споделя доктор Сталянов. „ Влизайки вътре, се вижда едно много съществено джакузи. Непосредствено до него е ситуирана и сауната, която е употребена ”, посочи той.

Ръководството твърди, че документи или скици на пространствата няма. Не е ясна и общата стойност на жилището и оборудването в него. „ Можем да допускаме, че това нещо се е случвало в интервала, в който е имало строително-ремонтни действия на операционния блок. Може би през 2014 година ”, акцентира доктор Стоянов.

Справка демонстрира, че в този интервал шеф на лечебното заведение е проф. Любомир Спасов. Дългогодишният началник на болница „ Лозенец ” изясни, че знае за съществуването на този апартамент.

По думите му той е издигнат през 2008 година и е с изрядна документи. Проф. Спасов беше безапелационен, че средствата, вложени в него, не са на болничното заведение, а 500-те квадрата се състояли от кабинет и помощни пространства.

По думите на актуалното управление обаче тази повърхност е неизползваема. Сегашното управление на болничното заведение е сезирало полицията и държавното обвиняване.

От Софийската градска прокуратура оповестиха, че с разпореждане от 08.06.2023 година, деловодно изведено през днешния ден, наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по подготвеност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за закононарушение по член 201 Наказателен кодекс (длъжностно присвояване).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР