СК-13 Пътстрой е работила по магистрала Хемус и редица други

...
СК-13 Пътстрой е работила по магистрала Хемус и редица други
Коментари Харесай

Фаталният изход на "СК-13 Пътстрой"

" СК-13 Пътстрой " е работила по автомагистрала " Хемус " и редица други обекти дружно с " Трейс Груп Холд ".

© Мария Съботинова - След ремонта на парка край НДК сдружението не е работило по други обекти.

- Преди съдът да разгласи неплатежоспособност, собствеността е трансферирана към офшорна компания от Сейшелските острови.34 млн. лева имат да получават кредиторите на " СК-13 Пътстрой " Още по тематиката
" Джи Пи груп " ще довърши трамвайния ремонт по бул. " България ", когато се намерят пари

Столичната община е подписала контракт за 1.9 млн. лева, което е над прогнозната стойност, няма и обезпечено финансиране
1 апр 2018
Падна първото затруднение за мегаремонтите в жп бранша

Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбите, които спираха поръчките за рационализация на жп трасето от Елин Пелин до Септември, чиято стойност е близо 1.4 милиарда лв.
20 ное 2017
" Джи Пи груп " ще ремонтира площада пред НДК

Срещу 2.5 млн. лева компанията би трябвало да смени настилките, проблематичната хидроизолация и осветлението
7 дек 2016
Ремонтът на площада пред НДК може да нарастне двойно

Столичната община разгласи втора социална поръчка за площад " България ", откакто преди дни приключи първия конкурс
22 мар 2016
Ремонтът на парка към НДК нарастна с 5 млн. лева

Според общината спомагателните средства би трябвало напълно да решат казуса с хидроизолацията
20 дек 2015
Общината дава още 435 хиляди лева за ремонта пред НДК

Изпълнителят на плана " СК-13 Пътстрой " е поканен да показа оферта
19 ное 2015
Обороти за десетки милиони, голям брой извоювани публични поръчки, работа по едни от най-ключовите инфраструктурни планове и внезапно - банкрут. Това е свръхсбитият преразказ с непредвиден завършек на корпоративния напредък и проваляне на " СК-13 Пътстрой ".

За четвъртвековната си история тя се трансформира в една от огромните строителни компании в България. Участвала е дружно с " Трейс груп холд " (нещо, което в последно време не е особена реклама) в построяването на автомагистралите " Тракия " и " Хемус ", жп линията от Пловдив до Бургас, столичното метро, парка пред НДК, Южната дъга и други пътни планове в София. Дружеството, против чието име в регистъра на " Биволъ " с контракти от публични поръчки стоят 54 резултата за общата сума 285 млн. лв., извоювани независимо или посредством присъединяване в консорциуми с други компании, е оповестено за неплатежоспособно на 28 юни. Първото заседание на кредиторите пък е извършено на 27 юли, а след възобновяването на активността на Търговския указател е вписан и описът на признатите от съда вземания - близо 34 млн. лв..

От управлението на компанията обявиха сбито пред " Капитал ", че " такива неща се случват ". Но документите сочат за от дълго време почнало необслужване на отговорностите, прекачване на собствеността към офшорни зони и обособяване на работещи структури в други компании. Ситуацията се усложнява в допълнение и от обстоятелството, че на 16 юли тази година за неплатежоспособно е оповестено и " СК-13 Холд-Инг " АД - холдингът, под чиято шапка се намираше " СК-13 Пътстрой " дружно със " СК-13 Трансстрой " и " СК-13 ПЕЧ ". Около една трета от отговорностите на " СК-13 Пътстрой " са точно към " СК-13 Холд-Инг ", като и зад двете сдружения стоят едни и същи лица. Но с изключение на тях описът от кредитори включва Уникредит Булбанк и още редица снабдители и подизпълнители, които надали са щастливи от последните дейности на мениджмънта.

История на банкрута

Делото за неплатежоспособността на " СК-13 Пътстрой " е водено в Пернишкия областен съд, където е и регистрацията на компанията. От решението на магистратите излиза наяве, че сдружението е работило обикновено до края на 2015 година, когато прочее завършва и прословутият ремонт на парка пред НДК. За последно Столичната община заплати 435 хиляди лева на компанията в края на ноември същата година. За 2016 и 2017 година обаче компанията няма никакви доходи. За тези две години не са направени и годишни финансови доклади. Във връзка с делото е показана само информация за отговорностите, които към края на 2016 година надвишават 22 млн. лв.. Над 73% от тях обаче са към свързани лица - в тази ситуация " СК-13 Холд-Инг ".

Каква е формалната причина за неочакваното преустановяване на активността на компанията не излиза наяве, само че за начална дата на неплатежоспособността й съдът е приел 31 декември 2016 година За синдик на сдружението при започване на юли пък е назначен Любен Иванов.

" Капитал " съумя да се свърже с Десислава Николаева Такова-Тенева (дъщеря на съоснователя на компанията Николай Таков), която и все още се води представител на сдружението и член на съвета на шефовете " СК-13 Пътстрой ". Тя обаче отхвърли да разяснява детайлности към ориста на компанията и аргументите, заради които е изпаднала в неплатежоспособност. " Това са естествени неща, които се случват с всички компании. Не мога да дава детайлности по проблема ", съобщи тя, акцентирайки, че към този момент се отдръпва от сдружението. Потърсихме и дългогодишния пълномощник на компанията - Галина Порожанова, само че тя не вдигаше телефона си.

От Перник към Сейшелите

Това, че " СК-13 Пътстрой " действително е спряла да работи и е тръгнала по пътя на банкрута, наподобява, е било добре известно на нейните притежатели - те са подхванали няколко дейности, които биха могли да се преглеждат като опит за отбягване на отговорност.

За да се обясни цялостната картина, би трябвало да се върнем към 1993 година, когато е основана " СК-13 Пътстрой " посредством преобразуването на " Пътно ръководство – Перник ". Основни акционери тогава са били Николай Таков, Цветанка Нешева, Светослав Геков и Стоян Гашаров. През годините корпоративната конструкция се трансформира и към края на 2014 година контролният пакет от акциите е владеене на " СК-13 Холд-Инг ", само че съществени притежатели са упоменатите нагоре лица. Или в резюме - смяна в контрола няма най-малко до края на 2016 година Точно когато съдът приема, че е настъпила неплатежоспособността на " СК-13 Пътстрой ", по-голямата част от акциите на сдружението (64.12%) са трансферирани към офшорната компания от Сейшелските острови Starla Corporation. От документите в Търговския указател излиза наяве, че тя е учредена на 27 октомври 2016 година, а съветник е Alfa Consulting LTD, като е употребен и неговият адрес. Уставният капитал е 100 хиляди $, само че учредителният акт е засекретен. Видно е единствено, че за шеф на офшорната компания е вписано номинално локално лице - Елена Лафортюн. За представител на сдружението в България пък е посочен Светослав Григоров, който няма публични участия в други юридически лица.

За Starla Corporation няма никаква друга обществена информация, само че от книгите на акционерите е видно, че там са отшили акциите на Николай Таков (39.25%) и други по-малки акционери като Албена Мирчева, която е запазила 2.61% от предходните си 17.66%. Бягството към Сейшелите обаче евентуално е подбудено от създалите се големи отговорности сред " СК-13 Пътстрой " и холдинга " СК-13 Холд-Инг ", който е спрял да обслужва заемите си още през 2015 година, а Софийският градски съд афишира 31 декември 2015 година за начална дата на неплатежоспособността му.

Списъкът на кредиторите

Искането за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на " СК-13 Пътстрой " е подадено от " Омикс газ ", което претендира за неплатени фактури от доставка на дизелово гориво и пътен битум в размер на 1.27 млн. лв.. Но по-късно към делото се причислява и Уникредит Булбанк, в интерес на която е основан необикновен залог върху цялото комерсиално дружество - поръчителство по заем на " СК-13 Холд-Инг ". Става дума за общо три контракта за заем, надлежно за 6.5 млн. евро, за 8 млн. евро и за 1 млн. лв.. Първоначално от " СК-13 Пътстрой " оспорват тези отговорности, като настояват, че няма осъществени доставки от страна на " Омикс газ " и годни изискуеми отговорности към банката. Но предоставените след това доказателствени материали от ищците водят и до крайното решение на съда. Банката за малко в края на 2016 година осъществя този залог и назначава собствен шеф, само че по-късно очевидно компанията е погасила дължимите вноски, тъй като тя отдръпва претенциите си.

От листата на признатите вземания, който е подаден за регистриране на 30 август, излиза наяве, че с изключение на на " Омикс газ " (с приети 500 хиляди лева.) и на Уникредит Булбанк (с приети 19.5 млн. лева.) " СК-13 Пътстрой " дължи още 650 хиляди лева на Национална агенция за приходите, 17 хиляди лева на ЧЕЗ и 456 хиляди лева на Министерството на енергетиката за концесията на находището за добива на доломити " Студена ". Има и отговорности от няколко десетки хиляди за неизплатени трудови хонорари.

Подобна е обстановката и при " СК-13 Холд-Инг ", където основател на делото е " РТ Инженеринг - Н ", което претендира за непогасен от холдинга заем в размер на 300 хиляди лв.. Впоследствие към процеса се причисляват Обединена българска банка и Уникредит Булбанк. Все още обаче по партидата на сдружението не е вписан описът на признатите вземания. За синдик е назначена Ралица Топчиева.

Изчезналата строителна лаборатория

Аналогично на проблема с пътя край Своге, където се оказа, че изпълнителят " Трейс " е анализирал качествата на асфалта в лична лаборатория, " СК-13 Пътстрой " също е разполагала с такова лично звено за изпитване на строителните материали. Става дума за Пътностроителната изпитвателна лаборатория (ПИЛ), ситуирана на самата кариера " Студена " край Перник, чиято акредитация за последно е била възобновена и разширена от Българската работа за акредитация на 29 март 2016 година

Колкото и противоречиво да е съществуването на такива лаборатории към самите строителни компании, без подозрение тези звена имат своята стойност освен като материални активи и експерти, само че и като документи, които са интернационално приети. В случая със " СК-13 Пътстрой " обаче най-малко на този стадий ПИЛ няма да е част от масата на несъстоятелността и надлежно няма да може да послужи за погасяване на отговорностите при възможната й продажба. Причината за това е, че съветът на шефовете на сдружението е решил да трансферира лабораторията на друго юридическо лице - " Лабтест 2000 ", освен това безплатно. Решението за това е взето на 11 ноември 2016 година, само че протоколът от съвещанието на съвета на шефовете, с койтo " Капитал " разполага, не е оповестен в Търговския указател. Той обаче е възложен в Българската работа за акредитация дружно с контракт сред " СК-13 Пътстрой " и " Лабтест 2000 " и съответните заявления, без които прехвърлянето на документите няма по какъв начин да се случи. Новата акредитация на името на " Лабтест 2000 " е издадена на 23 февруари 2017 година

В тези дейности, несъмнено, няма нищо инцидентно. " Лабтест 2000 " е записана на 2 ноември 2016 година, или 9 дни преди строителната компания с четвърт вековна история да реши да й подари ПИЛ. Мажоритарен притежател на компанията обаче е " Команс 2000 " АД, чиито акционери са добре познатите Николай Таков, Десислава Николаева Такова-Тенева, Стоян Гашаров, Албена Николова и други свързани със " СК-13 Пътстрой " и " СК-13 Холд-Инг " лица.

Синдикът Любен Иванов би могъл да изиска повреждане на контракта за прекачване на ПИЛ към новото сдружение. Но даже и това да се случи, надали в масата на несъстоятелността на сдруженията " СК-13 Пътстрой " и " СК-13 Холд-Инг " ще се съберат задоволително средства за погасяване на многомилионните отговорности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР