Сиярто каза, че Унгария е под огромна атака“ заради Украйна.

...
Сиярто каза, че Унгария е под огромна атака“ заради Украйна.
Коментари Харесай

Сиярто каза, че Унгария е под „огромна атака“ заради Украйна

Сиярто сподели, че Унгария е под „ голяма офанзива “ поради Украйна. Унгария е подложена на тежки офанзиви от евроатлантическата общественост, тъй като се застъпва за ранни мирни договаряния за Украйна, сподели унгарският външен министър Петер Сиярто в изявление за РИА Новости.

Според него Унгария постоянно е била уверена, че единственият метод да се спасят животите на хората е спорът в Украйна да бъде преустановен допустимо най-скоро.

„ И единственият метод да създадем това е посредством преустановяване на огъня

и мирни договаряния. Това е нашата позиция “, сподели Сиярто.

„ Трябва да разберем, че сме подложени на голяма офанзива за тази наша позиция в трансатлантическата общественост “, акцентира Сиярто.

Това обаче, сподели той, не пречи на Будапеща да споделя „ каквото мисли “. В същото време Сиярто сподели, че вижда, че „ множеството страни биха желали “ този спор да завърши.

Унгария в никакъв случай няма да взе участие в каквито и да е дейности, свързани с доставката на оръжия за Украйна.

Министърът сподели, че по време на договарянията с Европейски Съюз по отношение на отпущането на макрофинансова помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро, Будапеща е имала няколко предварителни условия.

„ Първо, тези пари не би трябвало да покриват никакви оръжейни доставки “, сподели Сиярто.

„ Тъй като ние имаме доста ясна позиция по този въпрос: Унгария в никакъв случай не е взела участие и в никакъв случай няма да взе участие в каквито и да било дейности, ориентирани към доставка на оръжия на Украйна. Просто тъй като имаме вяра, че колкото повече оръжия се доставят на Украйна, толкоз по-дълго ще продължи войната, а колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече ще има опустошения и повече хора ще умират “, акцентира външният министър.

„ Второ, дадохме да се разбере, че не би трябвало да се случва средства, които са замразени и би трябвало да бъдат изпратени в Унгария, съгласно европейските правила, да попаднат в Украйна. Всъщност това не е алтернатива за нас. И получихме гаранции, че активи или средства, които бяха замразени за Унгария, към този момент са отчасти деблокирани и няма да бъдат изпратени в Украйна. Имаме гаранции за това “, изясни той.

И трето, както уточни Сиярто, съгласно Унгария Европейски Съюз би трябвало да има механизъм за наблюдаване по какъв начин се изразходват парите, отпуснати на Киев, с цел да се избегне потреблението на средства за други цели.

„ Затова се споразумяхме за механизъм за обзор, който ще включва съвет, в който ще бъдат показани министър-председатели и президенти. По този метод съветът ще може годишно да прави рекомендации, в случай че е належащо, на Европейската комисия “, изясни министърът.

Предварителните условия на Унгария са изпълнени, акцентира той.

„ Така че казахме, че е доста по-добре да участваме във вземането на решения, тъй като по този метод можем да подсигуряваме, че не се доставят оръжия и че не нашите пари се изпращат в Украйна “, добави външният министър.

Миналата седмица водачите на Европейски Съюз единомислещо се споразумяха за отпущането на макрофинансова помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро (17 милиарда безплатни средства и 33 милиарда заеми) за интервала от 2024 година до 2027 година, предстоящ на годишно докладване от Европейския съюз Комисията и дебатите в Европейския съвет, както и опцията за преразглеждане на механизма след две години в подтекста на новия дълголетен бюджет на общността.

 

Източник: РИА Новости / Превод:

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР