Ситуацията в Сирия е безпрецедентна и дори сравнението с Карибската

...
Ситуацията в Сирия е безпрецедентна и дори сравнението с Карибската
Коментари Харесай

Проф. Бузов: Нито САЩ, нито Русия имат полезен ход в Сирия

Ситуацията в Сирия е невиждана и даже сравнението с Карибската рецесия наподобява едва, тъй като в този момент обстановката е по-напрегната - и двете страни нямат свободни ходове. Това съобщи в предаването " Нещо повече " проф. Вихрен Бузов, експерт по рецесии на сигурността и заместник-ректор на Великотърновския университет. Той съпостави Сирия като главното полесражение на водената от Съединени американски щати коалиция против Русия с аналогичните бойни полета в Украйна и вероятно бойното поле на Балканите, което, по думите му, е към момента със замразени спорове, само че под риска да бъде задействано.

Още през цялото време спорът в Сирия може да се преглежда като въведения на световна война сред Запада и Русия, в която като прокси сили вземат участие джихадистите, сирийското държавно управление, Иран, " Хизбула ", уточни проф. Бузов:

" Сега, когато към този момент проблемите на терен наподобяват позволени - успеха на проруската коалиция е ясна, към този момент се стига до конфликта на световните сили. Най-лошото е, че те сякаш се изправят в една патова обстановка, в която Съединени американски щати сякаш няма накъде да отстъпват. Ако не направи нещо - като да взриви пожар с лимитирани последствия, никой няма да възприема тези закани от Тръмп в жанр на Националната асоциация за свободни битки (където сме гледали по какъв начин се зъбят едни на други), никой няма да възприема тези закани съществено. В момента това, което е заложено на карта за Съединени американски щати, е с един стеснен удар да се тества дали Русия ще отговори на прекосяването на алената линия: директна офанзива на техния съдружник с вероятно засягане и на съветските ползи с жертви от страна на Русия или на Иран, и дали ще посмее да нанесе възмезден удар. Ако Русия не посмее, това ще подсигурява геостратегическа доминация на Съединени американски щати за дълги години, която изглеждаше изгубена в Сирия. Картата на Русия е, че и тя е в патова обстановка и не може да не отговори. "

Президентът Доналд Тръмп играе по едно и също време и положителното, и неприятното ченге, счита ген. Чавдар Червенков, някогашен шеф на Военното разузнаване. Това, което се случва в Сирия, зрее и мина през разнообразни стадии през последните пет-шест години, добави той:

" Сценариите и постановките за реализиране на химически офанзиви в Сирия се усъвършенстват непрестанно и сме очевидци на последната такава. Аз персонално съм уверен, че няма нищо общо с истината. Досега не видяхме нито жертви, нито доказателства. Не се позволяват самостоятелни интернационалните специалисти, които да проверяват на място. Виждаме единствено едни клипове, в които един мъж полива с маркуч едни дечица и това е. /.../ Ние нямаме опция да получим достоверна информация от първа ръка. Чакаме да прочетем това, което огромните страни ще ни поднесат като доказателства - да го забележим, с цел да се убедим. "

Червенков направи прилика сред проблема с изказванията за химическа офанзива в Сирия и случая „ Сергей Скрипал ":

" Тереза Мей претърпява към този момент един неуспех с аферата „ Скрипал ". Нямаме още заключението на Организацията за възбрана на химическото оръжие - към този момент цялостен месец тя проучва, а тогава Тереза Мей направи заключението за 12 часа. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР