Ситуацията в община Елин Пелин е овладяна, потвърдиха от пресцентъра

...
Ситуацията в община Елин Пелин е овладяна, потвърдиха от пресцентъра
Коментари Харесай

Отмениха евакуацията в Елин Пелин, овладяха ситуацията

Ситуацията в община Елин Пелин е овладяна, потвърдиха от пресцентъра на Общината. Вчера там се взриви склад за фойерверки и пиротехническа техника. Отменено е и частичното изтегляне на жителите на село Гара Елин Пелин.

Остава в действие частичното бедствено състояние в града и селата Гара Елин Пелин и Нови хан. 

Евакуираните хора в община Елин Пелин могат да се върнат по домовете си, сподели пред публицисти в село Гара Елин Пелин основният секретар на Министерство на вътрешните работи Димитър Кангалджиев. Електричеството в региона ще бъде възобновено през днешния ден, сподели още той и прикани за самообладание настанените в спортната зала в Елин Пелин. 

 
Тази заран стана ясно, че един от двамата потърпевши при пожара през вчерашния ден е умрял. Това заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов. По-късно се обясни, че това е доцент Петър Шишков. Президентът Румен Радев изрече съболезнования към фамилията му и към потърпевшите в случая. Заседанието на Столичния общински съвет (СОС) стартира с минута безмълвие в памет на починалия мъж в резултат на пожара край Елин Пелин. Председателят на СОС Цветомир Петров акцентира, че Столичната община оказва цялостна поддръжка на община Елин Пелин, която се намира единствено на 20 километра от София.

Лекарите от УМБАЛСМ „ Пирогов “ не престават да се борят за живота на 20-годишно момиче, която е другият потърпевш при гърмежа. 

Изпратихме шест екипа на " Аварийна помощ и предварителна защита ", които помагаха с наблюдението, един от които е екипиран с дрон с термокармера, която е насочвала напъните, плюс екипите на терен. Това сподели кметът на София Васил Терзиев. Бяха изпратени 11 цистерни с вода на мястото на пожара, с цел да се подкрепя работата по погасяване. Нашите екипи бяха там през цялата нощ и помагаха за евакуацията на хората, обезпечаването на храна и вода, добави столичният кмет. 

Няма регистрирани превишения на средночасовите правила за серен диоксид, азотен диоксид и озон в село Гара Елин Пелин, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид, демонстрират данните на мобилната лаборатория. Данните на атмосферния въздух след пожара в склада за фойерверки се получават на всеки кръговиден час, допълват от ведомството.

 
Няма риск за здравето на хората в региона на гърмежите край Елин Пелин, оповестиха и от Регионална здравна ревизия (РЗИ) – София област. 

Одеяла, храна и вода предоставиха от Българския Червен кръст (БЧК) на засегнатото население и на евакуираните поданици на Елин Пелин, оповестиха от организацията. От бедствения запас бяха предоставени 220 одеяла и подкрепителни закуски. Повече от 1500 бутилки по 1.5 л. минерална вода бяха раздадени на нуждаещите се и на профилираните екипи, осигуряващи периметъра и работещи в региона на гърмежите.

Към момента не е оправдано за гасене на пожара край Елин Пелин с вертолети с вода от въздуха, поради субстанции, които в контакт с водата могат да провокират неприятни последици, разясни пред публицисти бригаден военачалник Станимир Йорданов. Когато се наложи, вертолетите са подготвени и отново ще стартират да гасят от въздуха, посочи той. 

В подготвеност за деяние е и модулът за инженерно разузнаване, инженерно-сапьорните ни модули и оборудването за битка с спонтанни взривни устройства, заяви пред публицисти в Народното събрание служебният министър на защитата Атанас Запрянов. Цялата интервенция, по думите му, се координира от Министерство на вътрешните работи. Поддържаме оперативна съгласуваност с Министерство на вътрешните работи, подготвени сме, в случай че има потребност, да бъдат привлечени и други качества на армията, само че този случай изисква профилирани екипи и модули, добави той.

С следствието на зародилите гърмежи и пожар край Елин Пелин се зае Софийската окръжна прокуратура, оповестиха от прокуратурата, написа Българска телеграфна агенция.

Екип на Националната следствена работа има подготвеност да стартира оглед, неотложно откакто приключат дейностите на чиновниците от Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, и няма заплаха от нови гърмежи.

Тази заран е почнал оглед на логистичната база на огромна верига хранителни магазини, в която в четвъртък вечерта породи следващ пожар. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР