Ситуацията в Нигер остава „нестабилна“, тъй като армията подкрепя заговорниците за преврат

...
Ситуацията в Нигер остава нестабилна“ ден след като задържаните бунтовници
Коментари Харесай

Ситуацията в Нигер „остава нестабилна“ ден след като задържаните бунтовници войници свалиха президента Мохамед Базум и обявиха, че са завзели властта с преврат заради преврата на западноафриканската страна влошена ситуация със сигурността.

Напрежението остава високо между поддръжниците на преврата и хората, лоялни на сваленото правителство, каза Ахмед Идрис от Al Jazeera, който е репортажил обстойно за Нигер.

Поддръжници на преврата претърсиха и подпалиха централата на управляващата партия в столицата Ниамей в четвъртък. Стълбове черен дим се извиха от сградата, след като стотици поддръжници на преврата, които се бяха събрали пред Народното събрание, се преместиха там.

Изявление, публикувано в Twitter от акаунта на командването на армията, заявява, че ще подкрепи преврата, за да избегне „убийствена конфронтация“, която може да доведе до „кървава баня“.

Междувременно Базум предизвикателно заяви, че в страната ще възтържествува демокрацията.


Базум, който беше избран през 2021 г. при първото мирно, демократично предаване на властта в Нигер след обявяването на независимостта му от Франция през 1960 г., изглежда имаше подкрепата на няколко политически партии. Той е ключов съюзник в усилията на Запада да се бори с бунта, свързан с Ал Кайда в региона на Сахел в Африка.

„Трудно спечелените постижения ще бъдат защитени. Всички нигерийци, които обичат демокрацията и свободата, ще се погрижат за това“, написа Базум в Туитър рано в четвъртък.

Външният министър Хасуми Масуду отправи подобен призив в новинарската мрежа France 24, като поиска „всички нигерски демократични патриоти да се изправят като един, за да кажат не на това фракционно действие“.

Той поиска безусловното освобождаване на президента и каза, че преговорите продължават.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който разговаря с Базум по телефона в сряда, каза пред репортери в четвъртък, че е „изключително загрижен“ за ситуацията в Нигер и предупреди за „ужасните ефекти върху развитието“ и цивилните, дължащи се на „ последователни противоконституционни промени на правителството в региона Сахел”.

Икономическата общност на западноафриканските държави изпрати президента на Бенин Патрис Талон да ръководи усилията за посредничество.

Русия и Западът се борят за влияние в региона чрез борбата срещу бунтовническите групи. Въоръжени групировки в Нигер са извършили атаки срещу цивилни и военен персонал, но цялостната ситуация със сигурността не е толкова ужасна, колкото в съседните нации.

Базум е разглеждан от мнозина като последната надежда на Запада за партньорство в Сахел, след като Мали се отвърна от бившата колониална сила Франция и потърси подкрепа от руската наемническа група Вагнер. Вагнер изглежда проправя път и в Буркина Фасо.

САЩ са „сериозно загрижени“ за ситуацията в Нигер, каза говорителят на Държавния департамент Ведант Пател по време на брифинг с репортери в четвъртък.

„Ние следим ситуацията отблизо и продължаваме да поддържаме тясна връзка с посолството“, каза Пател.

Западните страни изляха помощ в Нигер, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети страната през март, опитвайки се да укрепи връзките. Американски, френски и италиански войски обучават войниците на страната, докато Франция също провежда съвместни операции.

Но заплахата за Базум породи опасения, че Нигер също може да се отвърне от Запада.

Международни осъждания

В четвъртък няколкостотин души се събраха в столицата и скандираха подкрепа за Вагнер, докато развяваха руски знамена. По-късно те започнаха да хвърлят камъни по колата на минаващ политик.

„Ако Мохамед Базум подаде оставка от президентския пост, Нигер вероятно ще се измести на върха на списъка на страните, в които Wagner Group ще се стреми да се разшири“, каза Флавиен Баумгартнер, анализатор за Африка в Dragonfly, консултантска компания за сигурност и политически риск .

Вагнер вече беше насочил вниманието си към Нигер, отчасти защото е голям производител на уран. Но Базум представляваше пречка поради неговата профренска и прозападна позиция, каза Баумгартнер.

Държавният департамент на САЩ не е запознат с никакви признаци, че групата Вагнер е участвала в преврата, каза Пател.

Подчертавайки значението на Нигер за Запада, Блинкен каза, че е разговарял с президента, заявявайки, че той „изясни, че силно го подкрепяме като демократично избран президент на страната“.

Блинкен, който беше в Нова Зеландия, повтори осъждането на бунта от САЩ и каза, че неговият екип е в тесен контакт с официални лица във Франция и Африка.

Ако Съединените щати определят преврат, Нигер може да загуби милиони долари военна подкрепа и помощ.

Членове на президентската охрана обградиха къщата на Базум и го задържаха в сряда сутринта.


Разбунтувалите се войници, които наричат ​​себе си Национален съвет за опазване на страната, се обърнаха към държавната телевизия и обявиха, че са поели контрола поради влошаващата се сигурност и лошото икономическо и социално управление в нацията от 25 милиона души. Те казаха, че са развалили конституцията, суспендирали са всички институции и са затворили всички граници.

Повече от четири милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ и стотици хиляди са вътрешно разселени, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери след разговор с висши служители на ООН в Нигер.

Международната общност осъди преврата в Нигер, който е претърпял множество преврати от обявяването на независимостта през 1960 г.

„Категорично осъждаме преврата, извършен в Нигер срещу цивилните демократични власти на страната“, заяви френското външно министерство в четвъртък. Той призовава за освобождаването на Базум и семейството му и за гарантиране на тяхната сигурност. Той също така призова за незабавно възстановяване на целостта на демократичните институции на Нигер.

Франция има 2500 войници в Нигер и Чад, които провеждат антибунтовнически операции в района на Сахел.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за освобождаването на Базум и каза, че „трябва да се положат всички усилия за възстановяване на конституционния ред и върховенството на закона“.

Русия също призова за освобождаването на президента. Външният министър Сергей Лавров каза в четвъртък в телевизионно изявление, че „е необходимо да се възстанови конституционният ред в Нигер“.

„Вярваме, че превратът е противоконституционен и винаги заемаме принципна и ясна позиция по този въпрос“, каза той.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР