“Ситуацията, в която се намираме, ни показва слабостите на линейния

...
“Ситуацията, в която се намираме, ни показва слабостите на линейния
Коментари Харесай

Експерт: Covid е шанс за смяна на икономическия модел

“Ситуацията, в която се намираме, ни демонстрира слабостите на линейния модел, по който действат стопанските системи сега, неефективността на потреблението на ресурсите, загубата на успеваемост. Всичко това са проблеми, които стават очевидни, изключително по време на една рецесия, без значение какво я е предизвикало. Но всяка една рецесия дава опция да се откроят слабостите на модела, в който действа дадена икономическа система. В момента това е добра опция за последователно вдишване към смяната на икономическия модел - вложение в нови благоприятни условия, в нови технологии, които да са по-ефективни и да носят по-гояма стойност на стопанската система и на обществото ". Това съобщи проф. Виржиния Желязкова - заместник-ректор на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси пред БНР.

Според нея рецесията, която провокира пандемията от ковид, е опция бизнесът да влага в нещо ново и прогресивно, каквото са кръговата и зелената стопанска система.

Относно икономическите ограничения на държавното управление по отношение на Covid рецесията, тя разяснява, че има още какво да се желае. “Има доста браншове, които, в случай че тъкмо в този момент се подтикват, могат да донесат огромна добавена стойност по-нататък в стопанската система. Такъв бранш е селското стопанство с всичките му подотрасли. Това е един бранш, в който ние имаме мощни относителни преимущества като страна, където има потенциал”, съобщи проф. Желязкова.

Експертът сподели още, че банките стартират да се ориентират и към финансиране на екологични планове, тъй като са свързани с бъдещето и са устойчиви. “Ние няма по какъв начин да имаме зелена стопанска система, в случай че продължаваме да трупаме боклуци с това движение, с което го вършим в момента”, разяснява проф. Желязкова.

“Ще би трябвало да узреем скоро, тъй като това е към този момент формалната политика на Европейския съюз. Още в края на 2015 година Европейски Съюз взе решение да върви към промяна на икономическия си модел, а от тази година се ускоряват регулациите и ограниченията във всички стопански браншове, в това число във финансовия бранш. В тази посока, ние, като част от Европейски Съюз ще би трябвало да изпълняваме тези политики”, изясни проф. Желязкова.

Тя уточни, че у нас към този момент е публикуван специфичен алманах с отчети “Кръгова стопанска система и устойчиви финанси. Съвременни перспективи”. Сборникът показва групови разбори на учени от България по един нов за българската научна литература въпрос - този за кръговата стопанска система и нейните модерни вероятности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР