Ситуацията в Косово е крехка и от командващия на КейФОР

...
Ситуацията в Косово е крехка и от командващия на КейФОР
Коментари Харесай

НАТО препотвърди готовността си да реагира в Косово, ако се наложи

Ситуацията в Косово е нежна и от командващия на КейФОР зависи по кое време ще реагира при положение на ескалация на напрежението, сподели през днешния ден почитан представител на НАТО на брифинг за обстановката в Косово и Метохия, представен от Танюг.

На въпрос за началото на осъществяването на решението на косовското държавно управление за пререгистрация на номерата на колите с косовски, което беше отсрочено за 31 октомври, представителят на Алианса сподели, че наблюдават обстановката и че не желаят да се основава напрежението, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предишни опити за въвеждане на косовски регистрационни номера в обитаемата най-вече със сърби северна част на Косово доведоха до конфликти сред полицията и локалните сърби, които издигнаха пътни блокади. Барикадите бяха отстранени едвам когато миротворците от НАТО се намесиха, с цел да наблюдават процеса, а Косово се съгласи да отсрочи мярката.

Сърбия не признава независимостта на Косово, оповестена през 2008 година, а сърбите в Северно Косово считат Белград, а не Прищина за своя столица. Около 3700 миротворци на НАТО към момента са ситуирани в някогашната сръбска провинция, с цел да предотвратят принуждение сред етническите албанци и сърби.

Представителят на Алианса напомни, че в средата на август тази година президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският министър председател Албин Курти са имали обособени срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ги е насърчил да продължат разговора и да бъдат градивни.

В НАТО споделят, че си сътрудничат тясно с Европейски Съюз по отношение на разговора сред Белград и Прищина, както и с интернационалната общественост и сръбската войска.

Той отбелязва, че КейФОР ще остане в Косово и Метохия, до момента в който обстановката на място го изисква и повтаря, че задачата на КейФОР е да обезпечи безвредна среда и независимост на придвижване за всички в Косово и Метохия.

На въпрос дали е допустимо Косово стана член на програмата Партньорство за мир на НАТО, той отговори, че би трябвало да има консенсус на всички съдружници по този въпрос.

Представителят на НАТО означи още, че Алиансът поддържа косовските сили за сигурност, само че единствено с първичния им мандат, като сили за гражданска отбрана, а не трансформирането им в „ войска на Косово “. Той напомни, че Столтенберг е споделил, че решението на Прищина от края на 2018 година за трансформирането на косовските сили за сигурност е взето в неприятен миг.

Брифингът за Косово и Метохия се организира в коридорите на двудневната среща на министрите на защитата на НАТО в Брюксел, отбелязва Танюг.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР