Ситуацията се нормализира, а експерти изчисляват щетите. В помощ на

...
Ситуацията се нормализира, а експерти изчисляват щетите. В помощ на
Коментари Харесай

Ситуацията в Бургаско се нормализира

Ситуацията се възстановява, а специалисти пресмятат вредите. В помощ на потърпевшите през днешния ден се включиха и военнослужещи от военноморските сили. Отменено е бедственото състояние в община Камено. И на следващия ден продължава търсенето на 67-годишната жена, която беше повлечена от водата в село Черни връх. В общината дойдоха първите помощи от одеяла и облекла за потърпевшите. Прокуратурата в Бургас стартира следствие имат ли виновност притежателите на язовири за наводнението.

Според най-новата версия Наводнението в Камено е породено от скъсана дига на язовир Чутората край село Трояново. Касае се за микроязовир. Дигата на прилежащ язовир се е скъсала и придошлата вода е скъсала и неговата стена.

Българска национална телевизия разполага и със запис на охранителните камери там, на които се вижда, че в 2:40 ч. на 25 октомври водоемът не е напълнен с цялостния си потенциал, а дигата се къса малко след 3 ч.
 Нова версия за наводнението в Бургаско: Язовир Нова версия за наводнението в Бургаско: Язовир "Чотората " не е бил изтърван
Появи се нова версия за наводнението, довело до трите жертви в Бургаско. Язовирът "Чотората " край село Трояново не е изтърван преди дъждовете.

Днес от Държавната ревизия по метереологичен и механически контрол направиха инспекция на всички язовири на територията на Община Камено. Два от язовирите, за които се допуска, че може да са основали проблем, и са със скъсани насипи, се намират край село Трояново.
Милуш Кумчев, шеф на районния отдел в ДАМТН: Общо имаме сведения за целия регион - за към 7 скъсани язовира. Единствените язовири, за които се допуска, че са основали някакъв проблем по наводняването на село Ливада - съответно приказвам - са тези два. Следствието ще си каже мнението.
Язовир Чотората в землището на Трояново, от който се твърди, че е тръгнал потопът в Бургаско, е благосъстоятелност на наследник на общинска съветничка от Българска социалистическа партия в Камено. Той е безапелационен, че язовирът не може да залее обитаеми места и да е причина за наводненията. Във водоема имало към 30 000 - 40 000 литра вода и това е доста малко спрямо водата, която е паднала по скатовете. Собственикът твърди, че дигата на язовира се къса малко след 3 часа след среднощ, а селата в Община Камено са залети към 2 часа.
Димитър Мутафов, притежател на язовир Чотората: Към три и нещо идва приливна вълна,която носи със себе си всички тия драки,клони и дървета и се е получило това разкъсване, дотогава преливника е поемал цялата вода и е нямал никакви проблеми.
След бедствието има изцяло разрушени къщи, пътища, улици и мостове. За възстановяванвето им са нужни милиони левове.
Атанас Вълков, аграрни производител: Мога да ви кажа, че един блок от 550 декара, съгласно мен 350-400 декара, няма да се възстановят, тъй като и сега лежи вода и има нанос върху посевите. Губим най-малко 200 тона пшеница там и в случай че сметнем, че е по 300 лв. тона, оценете какъв брой лв. губим, единствено от това, което се вижда от блока, за който ви приказвам. Петър Славов, притежател на фурна: Материално пострадахме много, признателни сме, че сме живи и здрави, къщата има много вреди -мазета, гараж, три коли са удавени, дори още 2-3 има там съм към този момент закарал да се чистят, да се мият.
Очакванията на хората са за пхомощ - материална и физическа. Те би трябвало да изчистят домовете си, имат потребност от спално долни дрехи и от матраци. В неделя тук се чака да дойдат дсоброволци от цяла България, които ще оказват помощ на локалните. Те имат потребност и от финансова помощ.
 Още по тематиката Водно злополучие в Бургаска област
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР