Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху

...
Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху
Коментари Харесай

На съвещание при Борисов: Всичко с коронавируса е под контрол, честит празник на здравните инспектори |

Ситуацията с разпространяването на ковид у нас и натискът върху лечебните заведения са под надзор, България разполага с всички нужни лекарства, персонални защитни средства и дезинфектанти за борбата с COVID-19, не престават също по този начин доставките на ваксини, чието общо количество за март е 480 000. 

Това бе докладвано на работно заседание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов и представители на Националния действен щаб. 

Нашата стратегия, нашата тактичност и нашите лекари и инспектори от Регионалните здравни инспекции правят голяма работа при обезпечения естествен живот за хората в България “, означи министър председателят Борисов. Министър-председателят посочи, че в множеството европейски страни рестриктивните мерки по отношение на COVID-19 са извънредно строги, а индикаторите за заболеваемостта – неприятни. „ Тъй като има доста псевдоексперти, които дават образец с Унгария, Гърция или Сърбия, дано напомним, че ограниченията там са цялостен локдаун – затворено всичко или съвсем всичко, до момента в който в България има безусловно естествен живот. И индикаторите да вземем за пример в Унгария са три пъти по-лоши, в сравнение с в България “, уточни Бойко Борисов. 

Министър-председателят подчертава, че страната ни е поръчала доста повече от нужното количество ваксини, нужни за популацията ни. Борисов акцентира, че скоро у нас ще дойдат количества и от четвърта утвърдена за Европейски Съюз ваксина, от която чакаме 2 милиона дози.
В хода на съвещанието министър председателят разпореди на здравните управляващи да основат такава организацията в системата, че всеки пациент да получи съответно и навременно лекуване, без значение от диагнозата му. „ Не бива поради COVID-заболяване, заболели с инсулт, инфаркт или с други тежки и неотложни медицински положения, да бъдат ощетявани. Така че направете баланс сред обезпечаването на грижите “, безапелационен бе министър-председателят Борисов. 

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов осведоми премиера, че имунизацията в страната сега се прави по етапите по Националния имунизационен проект. Системата е в подготвеност да възвърне имунизацията с имунизацията на „ Астра Зенека “, щом Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) излезе със мнение за цялостната й сигурност. 

Ангелов бе безапелационен, че натискът върху лечебните заведения е следен. „ Разкриваме спомагателни кревати, преструктурираме лечебните заведения, тъй че да могат да дават отговор на нарасналото търсене в съответната област “, добави здравният министър. По времето на работното заседание министър Ангелов рапортува, че в страната има всички нужни защитни средства, дезинфектанти, консумативи и медикаменти за справяне с COVID-19. 

В хода на съвещанието министър Ангелов осведоми премиера и за развиването на заболеваемостта от ковид в Европа. „ Вчера у нас потвърдените нови случаи са 679. За съпоставяне позитивните проби в Полша са 17 259, в Унгария са почти 9000, в Чехия - към 7000, във Франция - 26 343, в Румъния - 4383, в Сърбия - 4226, а в Италия 21 343. Отчитам, че обстановката в нашата страна продължава да бъде добре следена “, сподели министър Ангелов. 

Главният здравен държавен контрольор и член на НОЩ Ангел Кунчев предвижда, че д ори идващите 2-3 седмици да достигнем високи цифри на новозаболели, по-късно ще стартира спад на новозаразените. „ Увереност за това ми дава както организацията в лечебните заведения, по този начин и фактът, че броят на имунизираните и броят на преболедувалите българи продължава да пораства, което ще даде опция да отнемем от територията на вируса “, безапелационен бе Ангел Кунчев. Той изрази вяра, че в страната ни ще бъде основана организация за безвреден туристически сезон и хората ще се върнат към естествен живот. 

По време на работното заседание при премиера изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов съобщи, че през актуалната седмица се чака формален отговор от ЕАЛ за изследването, което се прави от Комитета за лекарствена сигурност във връзка с тромбоемболичните събития, оценени при лица, на които е сложена една от позволените в Европейски Съюз ваксини.

Продължават оценката и анализът на известията, които получаваме в организацията по медикаментите, като тази седмица ще създадем съвещание и на Комисията по лекарствена сигурност към ИАЛ, тъй че да имаме цялата картина, освен в Европа, само че и локално при нас в страната “, добави Кирилов. Той рапортува още, че тази заран е получена доставка от 21 060 дози от имунизацията на „ Пфайзер “, а в петък се чакат 33 600 дози от имунизацията на Модерна. Кирилов уточни, че общо за месец март доказаната информация от трите производителя е за към 480 000 дози. 

Директорът на Столичната районна здравна ревизия Данчо Пенчев означи, че ситуацията в София е напрегната, като максимален напън има върху лечебните заведения за болнична помощ. В тази връзка Пенчев уточни, че със заповед от на следващия ден ще бъдат увеличени COVID-леглата във всички лечебни заведения с 20%. „ Прави се деликатен разбор и на това да не бъдат ощетени пациентите, които нямат COVID-заболяване, с цел да могат и те да бъдат лекувани, изключително в незабавни положения “, добави още шефът на Столичната РЗИ. Пенчев рапортува, че през днешния ден след обяд следва среща с шефовете на огромните лечебни заведения, на която ще бъде изработен разбор и в случай че е належащо, ще има самостоятелен метод към всяко лечебно заведение. 

В началото на работното заседание министър-председателят Борисов честити професионалния празник на здравните инспектори. Премиерът означи, че още преди пандемията с 40% бяха увеличени техните заплати. „ Повишаването на приходите на здравните инспектори би трябвало да продължи, това са хората на първа линия. Разчитаме на тях за контрола на ограниченията, за слагането на имунизациите и за цялата палитра от действия в борбата с COVID-19 “, означи министър-председателят Борисов и изрече голяма признателност за денонощния им труд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР