Ситуацията с езика на омразата и нарушаването на човешките права

...
Ситуацията с езика на омразата и нарушаването на човешките права
Коментари Харесай

Петър Колев, РСМ: Грубото отношение към българите ескалира, това е официална политика

Ситуацията с езика на омразата и нарушаването на човешките права в Република Северна Македония се утежнява, установи Петър Колев, правист и публицист, ръководител на Гражданския либерален съюз в РСМ.  Това сподели пред БНР

" За последната година има над 100 сигнала изпратени до европейски институции от наши съграждани в РСМ. Сигналите към европейските институции нарастват, което е извънредно парадоксално. От една страна всички в Македония настояват, че желаеме да станем по-бързо членка в Европейски Съюз, а сякаш тази процедура на жестоко отношение към българите в Македония доживява своя разцвет. " – разяснява той пред БНР.

РСМ погазва съществени правила на европейското семейство, безапелационен е Колев, който акцентира, че Европейската комисия регистрира повишаване на езика на омразата и проблемите, свързани с правата на индивида в Северна Македония.

Все още няма информация дали причинителят на нападението върху българския културен клуб в Охрид " Цар Борис III " е задържан, уточни той.

" Има задоволително доказателствен материал, загатва се и името му. Има камери и се знае всичко. Надяваме се, че полицията ще си свърши работата. " – добави ръководителят на Гражданския либерален съюз.

" Ако човек познава близкото и далечно минало на такива произшествия, сигурно на този човек ще му се размине – с административно или друго наказване, което няма да промени метода му на живот ", сподели още Петър Колев.

Той даде образци с произшествия и хулигански прояви в близкото минало, при които никой от уредниците и участниците не е бил осъден.

Колев изрази съмнение, че " се прави от някакви структури в Македония, които надълбоко в себе си не желаят Македония да стане част от Европейски Съюз ".

По думите му " това е публична политика в Македония ", а формалните управляващи " употребяват недодялан език към българите и към България ".

" Това е едно подстрекателство на експанзия в обществото ", уточни Петър Колев.

Той посочи, че отразяването на нападението над културния ни клуб в Охрид е еднотипно – като че ли текстовете „ са писани на един и същи компютър ", което подсказва, че това, което се случва, не е случай, а има съгласуваност и ясна цел.

" И тази цел не се е трансформирала години наред. Българските организации в Македония повече от 30 години се опитваме да решим този проблем по институционален метод – с нашите тъжби, водихме каузи, правосъдни, опитвахме се да създадем всичко, което ни разрешава законът. Ние разбрахме, че с тази машина, която съдържа основата на отровата на антибългаризма, не можем да се оправим. " – сподели още Петър Колев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР